A levegőben lévő vírusok terjedhetnek a porral

Az influenzavírusok a levegővel terjedhetnek a poron, rostokon és más mikroszkópos részecskéken mondják a Davisi Kaliforniai Egyetemen. A megállapításokat, amelyek nyilvánvaló következményekkel járnak a koronavírus átvitelére, valamint az influenzára vonatkozóan, ma tették közzé a Nature Communications-ben.

“Nagyon sokkoló a virológusok és az epidemiológusok számára, hogy a levegőben lévő por, nem pedig a kilégzőcseppek, hordozhatják az influenzavírust, amely képes bárkit megfertőzni” – mondta William Ristenpart, az UC Davis Vegyészmérnöki Tanszék professzora, aki segített a kutatás vezetésében. “A feltételezés mindig az, hogy a levegőben történő átvitel a köhögés, tüsszentés vagy beszéd által kibocsátott légzőcseppek miatt történik. A poron keresztüli átvitel teljesen új vizsgálati területeket nyit meg, és súlyos következményekkel jár a laboratóriumi kísérletek, valamint a járványok epidemiológiai vizsgálatainak értelmezésében.”

Úgy gondolják, hogy az influenzavírus többféle úton terjed, ideértve a légzőrendszerből kilépett cseppeken vagy másodlagos tárgyakon, például ajtófogantyúkon vagy szöveteken. Mégis alig tudunk arról, mely útvonalak a legfontosabbak. A válasz eltérő lehet az influenzavírus különböző törzseire vagy más légzőszervi vírusokra vonatkozóan, beleértve a koronavírusokat, például a SARS-CoV2-t. Az új tanulmányban a UC Davis mérnöki végzős hallgatói, Sima Asadi és Ristenpart összeálltak Dr. Nicole Bouvier vezette virológusokkal a kutatás elvégzéséért. Most meg kell vizsgálni, hogy az apró, nem légúti részecskék, amelyeket „aeroszolizált fomitoknak” hívnak, hordozhatnak-e influenzavírust tengerimalacok között, ezek után pedig további vizsgálatokat tudnak majd végezni ezzel kapcsolatban.