A Lyme-kór és annak megelőzése

Kertészkedés, kempingezés, túrázás vagy csak a szabadban való játék előtt tegye tervei részévé a kullancscsípés megelőzését. A Lyme-kór fertőzés ugyanis kullancs csípésével terjed. Ha erdős vagy füves helyen táborozik, kirándul, dolgozik vagy játszik, fertőzött kullancs csípheti meg.

A feketelábú kullancsok (a Lyme-kórt okozó kullancsok) nedves és párás környezetben élnek, különösen erdős vagy füves területeken és azok közelében. Kullancsot kaphat az otthona körüli szabadtéri tevékenységek során, vagy amikor leveleken és bokrokon át sétál. A kullancsok elkerülése érdekében sétáljon az ösvények közepén, és kerülje a magas bokrok vagy más növényzet közötti sétát. Taszítsa a kullancsokat a bőrről és a ruházatról, ehhez pedig használjon az Environmental Protection Agency (EPA) által bejegyzett rovarriasztó szereket, amelyek DEET-et, pikaridint, IR3535-öt, citrom-eukaliptusz olajat, para-mentán-diolt vagy 2-undekanont tartalmaznak. Mindig kövesse a termékek használati utasításait. A szülőknek ezt a terméket gyermekeiken is alkalmazniuk, kerülve a kezüket, a szemüket és a szájukat. Használjon permetrint tartalmazó termékeket is a ruházaton.

Kezelje ruházatát és felszerelését, például csizmát, nadrágot, zoknit és sátrat 0,5% permetrint tartalmazó termékekkel. Többszöri mosás során is védelmet nyújt. Előkezelt ruha is kapható manapság, és hosszabb ideig védhet. A szabadban tartózkodás után ellenőrizze testét kullancsok szempontjából, még a saját udvarán is. Keressen az egész testében kullancsokat, amikor olyan területről tér vissza, ahol kullancsok lehetnek. Használjon kézi vagy teljes alakos tükröt, hogy megtekintse testének összes részét, ami másképp nehezen lenne látható, és így hatékonyan eltávolíthatja a talált kullancsokat.