A madarak betegségei

Egy vadmadár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok a madarak azonban, akik tudják, hogyan kell felismerni a beteg madarakat, tehetnek lépéseket a betegségek terjedésének megakadályozása érdekében a madáretetőikben, valamint segítséget nyújthatnak a beteg madaraknak, hogy gyorsítsák felépülésüket. De hogyan lehet pontosan megállapítani, hogy egy madár beteg-e?

A madarak sokféle betegségnek és sérülésnek engedhetnek, és sokszor egy beteg madár nem kerül a háztáji etetők közelébe. Amikor azonban egy rosszul érkező madár megjelenik, kétféleképpen lehet felismerni: megjelenés és viselkedés alapján. Nem minden beteg madár mutat tüneteket, de könnyen felismerhetők. Az egészséges madár tisztának és egésznek tűnik, gyakran úgy néz ki, mint egy természetfotón. Tollai a helyükön lesznek, testtartása éber, szeme tiszta és intelligens. Míg a fizikai megjelenés egyértelmű jele lehet a betegségnek, nehéz lehet látni a tüneteket a kis madaraknál, és előfordulhat, hogy egyes madarak egyáltalán nem mutatnak fizikai tüneteket. Ezekben az esetekben a madár viselkedése jobb módja annak, hogy felmérje egészségét. Az egészséges madár lendületes és éber, mindig aktívan táplálkozik, vagy más módon azt teszi, amit a madarak tesznek. Még akkor is, ha egy madár nem túl mozgékony, körülnéz, és általában belelát a környezetébe, ha egészséges, és reagál, ha fenyegetve érzi magát.

Vannak esetek, amikor a madarakon megjelenhetnek a betegség jelein, akár megjelenésükön, akár viselkedésükön keresztül, de valójában egyáltalán nem betegek. Ezekben az esetekben fontos, hogy békén hagyja a madarakat, mivel nem igényelnek segítséget és bármilyen beavatkozást, legyen az bármilyen jó szándékú is, inkább aggasztó, mint hasznos lehet. A kismadarak betegnek tűnhetnek bolyhos tollaikkal, kopasz foltjaikkal és túlméretezett szemekkel. Akár rosszul is viselkedhetnek, miközben repülnek, túl gyengék ahhoz, hogy messzire repüljenek, és sírnak a figyelemért.