A malária betegség megelőzése és tünetei

A malária egy súlyos parazita fertőzés, amelyet szúnyogok terjesztenek. Lázat, hidegrázást és influenzaszerű tüneteket okozhat. Ha nem kezelik, a malária halálos kimenetelű lehet. Megfelelő kezeléssel azonban a malária gyógyítható.

A maláriának több különböző típusa létezik, de a leggyakoribb a Plasmodium falciparum. A malária megelőzésének legjobb módja a szúnyogháló és rovarriasztó használata, valamint malária elleni gyógyszerek szedése, ha olyan területekre utazik, ahol a malária gyakori. A malária korai diagnózisa és kezelése elengedhetetlen a súlyos szövődmények megelőzéséhez. A betegség súlyos és gyakran halálos kimenetelű betegség, amely továbbra is globális egészségügyi problémát jelent. A becslések szerint 2016-ban világszerte 216 millió maláriás megbetegedés és 445 000 haláleset fordult elő. A malária-fertőzés azonban számos módon megelőzhető és a tudatosság növelésével és a megelőzési eszközökhöz való hozzáféréssel a malária okozta halálesetek száma csökkenthető.

Amikor egy személyt megcsíp egy fertőzött szúnyog, a parazita bejut a személy véráramába, és elkezd szaporodni. A paraziták a májba jutnak, ahol megérnek és szaporodnak. Ez a folyamat a személy májának megnagyobbodását okozza. A paraziták ezután visszatérnek a véráramba a vörösvértestek megfertőzésére. Ha a malária bejut a véráramba, 10 napon belül tüneteket okozhat. A malária leggyakoribb típusa lázat, hidegrázást, izomfájdalmakat és influenzaszerű rosszullétet okoz, amely körülbelül egy hétig tart. A malária kevésbé gyakori formái a test más részeit, például az agyat vagy a veséket érintik. A malária lázat, hidegrázást és influenzaszerű tüneteket okoz. A maláriás emberek nagyon megbetegedhetnek, ha nem kapnak megfelelő kezelést. Ezek a malária leggyakoribb tünetei: láz, hidegrázás, fejfájás, kimerültség, izom- (és esetleg csont-) fájdalom, vér köhögése.