A Maldív-szigetek rendelkezik a legnagyobb mikroplasztikus szennyezettséggel

A Maldív-szigetek környékén, a gyönyörű tengerpartjáról ismert globális turisztikai csúcspontjainál a mikroplasztikus szennyezés a világ egyik legmagasabb szintjét érte el, és súlyos hatással lehet a sekélyes zátonyok tengeri életére, és veszélyeztetheti a szigeti közösségek megélhetését.

A mikroműanyagok olyan műanyag hulladékok, amelyek hossza kevesebb, mint 5 mm, és gyakran mikroszkopikus méretük miatt láthatatlan vízszennyező anyagnak tekinthetők. A kis műanyag darabok idővel lebomlanak a műanyag palackokból, textilből és ruházatból, és a világ óceánjaiban maradhatnak. A Flinders Egyetem tengerész tudósai feljegyezték a Naifaru, a Lhaviyani-atoll legnépesebb szigetének 22 partján elhelyezkedő műanyag szennyezettségének szintjét, hogy meghatározzák, mennyi mikroplasztika van jelen a sziget körül. Karen Burke Da Silva professzor szerint a hírhedt „hulladékszigetek”, amelyeket hulladéklerakókként használnak, szintén hozzájárulnak a szigeten található mikroplasztika magas koncentrációjához. A mikroplasztikus eloszlás mindenütt jelen volt a tengeri környezetben, az eredményeket a Science of the Total Enviroment folyóiratban tették közzé. “A Maldív-szigetek jelenlegi hulladékgazdálkodási gyakorlata nem képes lépést tartani a népesség növekedésével és a fejlődés ütemével.

A kis szigeti nemzet számos kihívással néz szembe a hulladékgazdálkodási rendszerekkel kapcsolatban, és az elmúlt évtizedben az egy főre jutó hulladék 58% -kal nőtt a helyi szigeteken. “- mondja Burke Da Silva professzor. “A hulladékcsökkentés jelentős növekedése miatt a kis szigeti közösségek továbbra is magas szintű mikroplasztikus szennyeződést generálnak a tengeri környezetben, és ez negatív hatással lehet az ökoszisztémára, a tengeri szervezetekre és a helyi szigetek egészségére.” A Flinders Egyetem kutatói most a korallzátonyok tartalmát vizsgálják meg, hogy megtudják, hogy azok tele vannak-e mikroplasztikával.