A második világháború: az emberiség legnagyobb konfliktusa

Amikor valaki az emberiség legnagyobb konfliktusból eredő tragédiáját keresi, akkor a második világháború biztosan a listája elején fog szerepelni. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen ezekkel a kérdésekkel, már csak általános műveltségi szempontból is. Hogyha mindezekkel tisztába vagyunk, akkor biztosan sokkal könnyebb lesz majd olyan következtetéseket levonni, amelyekből tanulhatunk.

A második világháború történései egy olyan szégyenfoltként maradnak az emberiség történelmében, amelyet mindig szégyellni fog, és amelyet már nem lehet helyrehozni. Azonban az már egy másik kérdés, hogy az emberek mennyire veszik ezt komolyan, és mennyire veszik ezt tanulságnak. Mint már nagyon sokszor az emberiség történelme folyamán megtörtént, a kellemetlen történések megismétlik önmagukat (vagyis pontosabban az emberek ismétlik meg őket), és ez arra ad bizonyítékot, hogy hiába tudják az emberek, hogy mik történtek a múltban, nem tanulnak belőle. Ahhoz, hogy ez másképpen legyen, legelőször is tudatosságra lenne szükség. Hogyha mindenki tudatosítaná az előzőben leírtakat, akkor biztosan másképp is állnának hozzá a múlt- és jövőbeli történésekhez.

Ez a jelenség, vagyis hogy az ember nem tanul a történelmi eseményekből, annak is köszönhető, hogy ezeknek az elmesélési módja nagyban manipulálva van. Amikor valaki egy bizonyos forrásból tudja meg a történéseket, akkor azt valakinek a perspektívájából olvassa, és ez nem engedi, hogy úgy lássa a történéseket, ahogyan azon valójában voltak. Ezért érdemes több forrásból is informálódni. Nagyon fontos, hogy így járjunk el, mert mindenkinek megfelelő tanulság lehet a történelem, és a régmúlt. Ilyen könyveket megvásárolhatunk akármilyen könyvesboltból, vagy akár nézhetünk ilyen fajta dokumentumfilmeket is.