A maszkok nem befolyásolják a tüdő működését a fizikai aktivitás során

Az arcmaszk viselése segít korlátozni a COVID-19 terjedését azáltal, hogy csökkenti a légzőcseppek és a levegőbe ömlő aeroszolok mennyiségét, amikor az emberek lélegeznek, beszélgetnek, nevetnek, tüsszentenek vagy köhögnek.

De a maszkok által létrehozott fizikai akadály aggodalomra adott okot, mivel károsíthatják a kardiopulmonáris rendszert azáltal, hogy megnehezítik a légzést, megváltoztatják a belélegzett oxigén és a kilélegzett szén-dioxid áramlását, és fokozzák a nehézlégzést – ez olyan orvosi kifejezés, amely a légszomjat vagy a légszomjat írja le, a légzési nehézség különösen a fizikai tevékenység során fordul elő. Egy új tanulmányban, amelyet 2020. november 16-án tettek közzé az American Thoracic Society Annals-ban, egy amerikai és kanadai kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy bár a dyspnea érzései fokozódhatnak, kevés empirikus bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az arcmaszk viselése jelentősen csökkentené a tüdő működését, amikor kemény edzés közben viselik.

“Lehetséges, hogy nagyobb erőfeszítést igényel az aktivitás, de a maszk viselésének hatása a légzésre, és az olyan gázokra, mint az oxigén és a CO2 a vérben, vagy más fiziológiai paraméterekre kicsi, gyakran túl kicsi ahhoz, hogy kimutatható legyen” – mondta a tanulmány első szerzője, Susan Hopkins, az orvostudomány és a radiológia professzora a Kaliforniai Egyetem San Diego Orvostudományi Karán. “Nincs bizonyíték arra sem, hogy nem vagy életkor szerint különbség lenne az arcmaszk viselése közbeni testmozgás fiziológiai reakcióiban” – tette hozzá Hopkins, aki a testedzés fiziológiájára és a stressz alatt álló tüdő vizsgálatára specializálódott. Az egyetlen kivétel, a súlyos kardiopulmonáris betegségben szenvedők lehetnek, amely esetben a légzéssel szembeni bármilyen ellenállás vagy a vérgázok kisebb mértékű megváltozása eléggé komoly nehézlégzést okozhat a mozgásképesség befolyásolásában.