A méhen belüli apró légszennyező részecskék expozíciója az óvodások asztmájához kapcsolódik

Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine májusban közzétett tanulmánya szerint azok a nők, akik a terhességük alatt a légszennyezés során rendkívül nagy részecskéknek voltak kitéve, nagyobb volt az esélyük az asztmára. Ez az első alkalom, hogy az asztmát összefüggésbe hozzák az ilyen típusú szennyezés prenatális kitettségével, amelyet apró méretéről neveznek el, és amelyet az Egyesült Államokban nem szabályoznak vagy rendszeresen ellenőriznek.

Az ezen anyáktól született gyermekek valamivel több mint 18 százaléka fejlesztett ki asztmát óvodás korában. Más lehetséges szennyező anyagokat rendszeresen figyelemmel kísérnek és szabályoznak a lehetséges egészségügyi hatások csökkentése érdekében, mint például a nagyobb méretű részecskeszennyezést és a gáznemű szennyező anyagokat, például a nitrogén-dioxidot. Korábbi kutatások során ezeket összefüggésbe hozták a gyermekek asztmás kockázatával. Ez a tanulmány kontrollálta az ilyen típusú szennyezésnek való kitettséget a születést követően, és még mindig megemelkedett az asztma kockázata azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt fokozottan ki volt téve ezeknek az ultrarészecskék.

Az ultrafinom részecskeszennyezés – az átlagos emberi hajszélességnél kisebb részecskék – mélyebbre juthatnak a tüdőnkben és a keringésünkbe jutva különféle egészségügyi hatásokat okozhatnak. Emiatt a kutatók szerint mérgező hatásuk valóban nagyobb lehet. „Az ultrafinom részecskék rutinszerű ellenőrzésének egyik oka az, hogy számos egyedi kihívás merült fel a pontos mérésük során. Szerencsére a legutóbbi módszereket kidolgozták olyan expozíciós adatok biztosítására, amelyek lehetővé tették számunkra a tanulmány elvégzését” – mondta a vezető szerző, Rosalind Wright.