A mérnökök egy teljesen lapos halszemoptikát gyártanak

A panorámaképek készítéséhez a fényképészek általában halszemoptikát használnak – ultraszéles látószögű lencséket, amelyek több ívelt üvegből készülnek, és amelyek a bejövő fényt eltorzítva széles, buborékszerű képeket hoznak létre. Gömb alakú, többrészes kialakításuk miatt a halszemoptikák eredendően terjedelmesek és gyakran költségesek az előállításuk.

Most az MIT és a Massachusettsi Egyetem, Lowell mérnökei teljesen sík nagylátószögű lencsét terveztek. Ez az első lapos halszemoptika, amely éles, 180 fokos panorámaképeket készített. A kialakítás egyfajta “metalens”, egy ostya-vékony anyag, mikroszkopikus jellemzőkkel mintázva, amelyek együtt működnek a fény meghatározott módon történő manipulálásával. Ebben az esetben az új halszemoptika egyetlen lapos, milliméter vékony üvegdarabból áll, egyik oldalán apró szerkezetekkel borítva, amelyek pontosan szétszórják a bejövő fényt, így panorámaképeket készíthetnek, ugyanúgy, mint egy hagyományos ívelt, többelemes halszemoptika. A lencse a spektrum infravörös részén működik, de a kutatók szerint módosítani lehetne a képek készítéséhez a látható fény felhasználásával is.

Az új kialakítás potenciálisan alkalmazható számos alkalmazáshoz, vékony, ultraszéles látószögű lencsékkel, amelyeket közvetlenül okostelefonokba és laptopokba építenek be. Az alacsony profilú lencsék beépíthetők orvosi képalkotó eszközökbe, például endoszkópokba, valamint hordható elektronikus eszközökbe és más számítógépes látókészülékekbe. “Ez a kialakítás némileg meglepő, mert egyesek azt gondolták, hogy lehetetlen ultraszéles látószögű fémeket készíteni” – mondja Juejun Hu, az MIT Anyagtudományi és Mérnöki Tanszékének docense. “Az a tény, hogy ez valóban megvalósíthatja a halszemoptikával készült képeket, teljesen elvárható.” Hu és kollégái eredményeiket a Nano Letters folyóiratban tették közzé.