A módosított immunsejtek széles körben reagálnak a HIV-re az egerekben, és reményt adnak a vakcinára

Sok más halálos vírustól eltérően a HIV-nek még mindig nincs vakcinája. A vírus – amely továbbra is milliókat fertőz meg szerte a világon – különösen trükkösnek bizonyult a hagyományos antitestek megelőzésében, részben azért, mert olyan gyorsan fejlődik a szervezetben.

[wp_ad_camp_1]

Bármely megoldáshoz szükség lenne arra, hogy a testet arra ösztönözzék, hogy olyan speciális antitestet állítson elő, amely széles körben képes hatni a vírus több törzsének legyőzésére. Ezen a héten a Scripps Research tudósai közelebb kerültek ahhoz, hogy elérjék a HIV-kutatások várva várt mozzanatát egy új oltási megközelítéssel, amely a páciens testének genetikailag módosított immunsejtjeire támaszkodna. Az egerekkel végzett kísérletek során a megközelítés sikeresen kiváltotta a széles körben semlegesítő antitesteket – más néven bnabokat, amelyek megakadályozhatják a HIV-fertőzést – mondja James Voss, a Scripps Research kutatója. A tanulmány a Nature Communications folyóiratban jelent meg.

Voss és csapata 2019-ben megmutatta, hogy lehetséges az immunrendszer B-sejtjeinek antitest-génjeinek átprogramozása a CRISPR segítségével, így a sejtek ugyanazokat a széles körben semlegesítő HIV-antitesteket termelnék, mint amilyeneket ritka HIV-betegeknél találtak. Az új tanulmány azt mutatja, hogy az ilyen megtervezett B-sejtek, miután újra bejuttatták a testbe, oltás hatására szaporodhatnak – és éretté válhatnak, emiatt hosszú ideig magas szintű védő antitesteket termelnek a szervezetben. A csapat azt is bebizonyította, hogy a megtervezett gének javíthatók a vírus ellen még hatékonyabb antitestek előállítására egy olyan eljárással, amely általában az immunizálásra reagáló B-sejtekben fordul elő. “Ez az első alkalom, amikor bebizonyosodott, hogy a módosított B-sejtek tartósan módosított antitest-választ képesek létrehozni egy releváns állatmodellben” – magyarázza Voss.