A motoros érzékelők célja a betegség korai stádiumának diagnosztizálása

A halálos betegségek, például a rák korai feltérképezése kulcsfontosságú a betegek túlélési esélyeinek javításához. A betegségeket azonban sokkal nehezebb diagnosztizálni előzetes szakaszukban, mert az embereknek gyakran még nem jelentkeztek tüneteik, és csak nyomokban találhatók meg a testükben.

A Cockrell Mérnöki Iskola kutatói szeretnék megkönnyíteni a betegségek kialakulását a folyamat elején, javítva a betegek kilátásait és levéve a terhek egy részét az orvosi rendszerről. A kutatók egy megközelítést hoztak létre egy nanoszenzor segítségével, hogy felgyorsítsák a nyomok biomarkereinek kimutatását a korai betegség diagnosztizálásához, miközben megőrzik a magas érzékenységet. “Rendkívül fontos a betegségek korai és pontos felderítése, és ehhez nagyon alacsony koncentrációjú biomarkerre van szükségünk” – mondta Donglei (Emma) Fan, a Walker Gépészmérnöki Tanszék docense, aki a kutatást vezette. “Az emberek gyorsan meg akarják tudni az eredményeiket, és ezzel a módszerrel nem kell órákig vagy napokig várniuk.”

Fan elképzelése szerint segíthetne a gyors vizsgálatokban, amelyeket az emberek otthon vagy munkahelyen is végezhetnek, szükségtelenül távol tartva őket az orvosi rendelőtől és a kórházaktól. Kórházi körülmények között a vizsgálatok felgyorsítása lehetővé teszi az orvosi személyzet számára, hogy a diagnosztika nagy adagjait órákra csökkentse napok helyett. “Mindenki lehet bizonyos fokig a saját ápolója, majd ha bármilyen probléma merül fel, orvoshoz fordulhat” – mondta Fan. Ezek a kicsi érzékelők fontosak a betegség diagnosztikájában, de problémákkal szembesülnek. Minél kisebb az érzékelő, annál jobban reagál az apró molekulákra. Minél tovább tart az érzékelő molekulákkal való összekapcsolódása és azonosítása, annál nagyobb a szennyeződés kockázata, ami csökkentheti a teszt pontosságát.