A mumifikált papagájok az ősi Atacama sivatagban kereskedésről árulkodnak

Az ókori egyiptomiak macskákat, kutyákat, ibiszeket és más állatokat mumifikáltak, de a dél-amerikai Atacama sivatagban az otthonhoz közelebb álló papagájmúmiák azt mutatják, hogy CE 1100 és 1450 között a más területekről folytatott kereskedelem papagájokat és arákat hozott az oázis közösségei közé, állítja egy nemzetközi és interdiszciplináris csapat.

„A tollakat Amerika-szerte értékelik, és magas státuszú temetkezésekben látjuk őket” – mondta José M. Capriles, az antropológia adjunktusa.  Nem tudjuk, hogy kerültek oda a tollak, az általuk megtett útvonalak vagy a hálózat. A papagájok és arák nem őshonosok az Atacamában, amely Chile északi részén található, amely a világ legszárazabb sivataga, de a régészek temetkezési összefüggésben találtak tollakat, amelyeket bőrdobozokban vagy más védőanyagokban tartottak fenn, és találtak mumifikált madarakat is – papagájokat és arákat – a régészeti lelőhelyeken. „Az a tény, hogy az élő madarak utat törtek a több mint 10.000 láb magas Andokra, elképesztő” – mondta Capriles. „Hatalmas pusztákon, hideg időben és nehéz terepeken kellett őket szállítani az Atacama felé. És életben kellett tartani őket.”

Capriles régész papagájok és arák körül nőtt fel, mert édesapja vadgazdálkodási menedzser volt, édesanyja, Eliana Flores Bedregal pedig bolíviai ornitológus volt a La Pazi Nemzeti Múzeumban, 2017-ben bekövetkezett haláláig. Míg posztdoktori munkatárs volt Chilében Capriles olyan áruk kereskedelmét és szállítását vizsgálta, mint a kagyló, a fémek, a tollak és az állatok Bolívia, Peru és Chile környékén. „Calogero Santoro, az Universidad de Tarapacá antropológia professzora megemlítette a madarakat édesanyámnak, amikor látogatóba jött, és azt javasolta, tanulmányozzuk őket” – mondta Capriles. „Az volt az elképzelésünk, hogy mondjunk valamit ezekről a papagájokról, honnan származnak és milyen fajok vannak képviselve.