A munkavédelmi felszerelés életet menthet

Noha egyre nagyobb figyelem hárul a munkahelyi balesetek megelőzésére, sajnos még mindig nagyon sok ilyen, komoly sérüléssel, vagy akár végzetes kimenetellel végződő tragédia történik. Ráadásul vannak olyan ágazatok, amelyeknél jóval nagyobb kockázattal kell számolni, ezért aztán egyáltalán nem mindegy, mekkora hangsúly kerül az óvintézkedések betartására.

A leghatékonyabb módszer a munkavédelmi felszerelés rendeltetésszerű alkalmazása és az előírások betartása. Utóbbi kapcsán természetesen elengedhetetlen a folyamatos figyelem, ám önmagában gyakorta még ez sem elegendő, hiszen balesetek mindig történhetnek, ennek az esélyét sosem lehet nullára redukálni. Épp ezért kell nagy fókuszt helyezni a munkavédelmi felszerelés meglétére. Ezeknek a kiegészítőknek két nagy csoportját különböztethetjük meg. Az egyik ilyen a testünket védő darabok, mint amilyen például a sisak, vagy épp a kesztyű. Alkalmazásuk mindig a munkakörülményeknek megfelelő módon kell történjen. A magasból leeső tárgyak ellen a fejfedő a leghatékonyabb, ám ez a gyártósorok mellett is jó szolgálatot tehet, hirtelen felverődések esetén.

Ugyanígy elengedhetetlen munkavédelmi felszerelés a megfelelő bakancs is. Különösen ügyelni kell a típus megválasztására, ha elektromos berendezésekkel dolgozunk, de komoly sérüléseket előzhetünk meg vele, ha esetleg valami hegyes, vagy éles tárgyba lépünk. A kesztyű a vágásoktól és az égésektől védi meg kezünket, s bár finomabb mozdulatokat igénylő folyamatoknál szokni kell a viselését, mindig tartsuk észben, hogy egy komolyabb sérülést is elkerülhetünk a hordásával. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a veszélyes pontokra kihelyezett munkavédelmi felszerelés alkalmazása legalább ilyen kardinális, különösen, ha kiálló betonacélvégekről van szó. A védőprofilok, kupakok használatával ugyanis elkerülhetők a tragédiák.