A negatív gondolatok és aggodalmak megállításának technikái

A sötét gondolatok és aggodalmak fokozatosan szorongássá alakulnak át, amelyet sokkal nehezebb kordában tartani, ezért cselekednie kell, mielőtt a dolgok nemkívánatos irányba fordulnának.

Az agy rendkívül alkalmazkodó szerv. Az apró viselkedésbeli változások lépésről lépésre formálják az agyat, és ezt kihasználva edzheti elméjét. Amikor felírja a gondolataidat egy papírra, aggodalmakból kicsi vagy nagy problémákká alakulnak át, amelyeknek van megoldása. Miután részletesen leírta gondolatait, tegye le a tollat, és olvassa el, amit írt. Ítéljen meg mindent külső szemmel, mintha nem az ön gondolatai lennének, majd keressen megoldást. A probléma megoldása sokkal könnyebben kezelhetőnek tűnik, ha képes lesz objektív módon kezelni a problémát. További előnye ennek a technikának, hogy az írásnak felszabadító terápiás szerepe is van, segít a negatív energia levezetésében. A naplómódszert a kognitív-viselkedési pszichoterápiában is alkalmazzák, melynek szerepe az egyén gondolkodásának, ezáltal viselkedésének formálása is.

Az elmúlt években számtalan tanulmány igazolta a meditáció csodálatos tulajdonságait. Az anyagi világtól való elszakadás és a meditáció rendszeres gyakorlása segít a gondolatok kontrollálásában és a felesleges aggodalmak eloszlatásában. Tehát, ha szorong, nehezen tud koncentrálni, vagy elborítják a gondolatai, vonuljon vissza egy csendes helyre, és meditáljon legalább 2-3 percig. A hatások azonnal érezhetőek lesznek. A kutatások kimutatták, hogy például a rendszeres meditáció serkentheti a prefrontális kéreg bal oldalának aktivitását, amely az agynak a nyugalom és az öröm érzéséért felelős területe. Minél többet gyakorol, annál jobban enyhül a szorongás, és annál nagyobb kontrollt fog érezni szorongó gondolatai felett.