A nem hallucinogén pszichedelikus analóg visszafordítja a stressz hatásait

Megállapították, hogy az ibogaine pszichedelikus gyógyszerhez hasonló szerkezetű, de toxikus és hallucinogén hatásának hiányában egy új vegyület gyorsan visszafordítja az egerek stressz hatásait.

A kutatók azt találták, hogy a tabernanthalog (TBG) egyetlen dózisa kijavíthatja a stressz okozta viselkedési hiányokat, beleértve a szorongást és a kognitív rugalmatlanságot, valamint elősegíti a neuronális kapcsolatok újranövekedését és helyreállítja az agy idegi áramköreit, amelyeket a stressz megzavar. A tanulmány május 25-én jelent meg a Molecular Psychiatry c. „Nagyon meglepő volt, hogy egyetlen, alacsony dózisú kezelésnek ilyen drámai hatása volt egy napon belül” – mondta Yi Zuo, a tanulmány szerzője, az UC Santa Cruz molekuláris, sejt- és fejlődésbiológiai professzora. „Nehezen hittem el akkor is, amikor megláttam a kezdeti adatokat.” A TBG-t David Olson társszerző laboratóriumában fejlesztették ki az UC Davis-ben. Az új tanulmány a stressz káros hatásaira összpontosított, olyan protokoll használatával, amelynek során az egereknek enyhe, kiszámíthatatlan stresszorok vannak kitéve több napos időszak alatt.

Magatartási szinten a stressz fokozott szorongást, hiányos érzékszervi feldolgozást és csökkent döntési rugalmasságot okoz. Az agyban a stressz megzavarja az idegsejtek közötti kapcsolatokat, és megváltoztatja az idegsejt áramkörét, ami egyensúlyhiányt eredményez a gerjesztés és a gátlás között. „Elképesztő, hogy a TBG megfordította a stressz összes hatását” – mondta Zuo. „Ez a tanulmány jelentős betekintést nyújt a pszichedelikus analógok mentális betegségekre gyakorolt ​​terápiás hatásainak alapjául szolgáló idegi mechanizmusokba, és utat nyit a jövőbeli vizsgálatok számára sejt- és áramkörmechanizmusaik megértése érdekében.” Az elmúlt években megújult az érdeklődés olyan betegségek kezelésében, mint a függőség, a depresszió, a szorongás és a poszttraumás stressz.