A német juhász

Ez a kutyafajta az egyik legnépszerűbb a világon. Rendkívül magas szintű értelmi képességeivel, kiváló szimatával és a gazdája felé mutatott alázattal könnyen tanítható és képezhető ebek. Sokoldalú kutyák és igazi társa lehet az embernek.

Német juhász, vagy a köznyelv szerint ”farkaskutya” marmagassága 55-65 centiméter, egészséges és átlag súlyuk pedig 25-40 kilogramm. Megjelenésében hasonlít a szürke farkaséra. Viszont azon kívül, hogy mint minden kutyának neki is az őse az volt, semmi köze a farkasokhoz. Középtermetű és kivételesen erős kutya. Színeit tekintve a leggyakoribb kombináció a fekete hát és a sárga végtagok. Természetesen emellett még más színváltozatban is tud pompázni bundájuk. A német juhász egyike a legértelmesebb kutyafajtáknak.

Rendkívül gyengéd, hűséges és magabiztos. A fajta rendkívül sokoldalú. Hihetetlen küzdőképessége van, irigylésre méltó szívóssága és mindemellett szelíd, jámbor állat. Rendkívül családbarát és igyekszik mindenki kedvében járni. Igénylik a gazdi szeretetét és figyelmét. Kifejezetten olyan személyek számára ajánlott kutyafajta, akik sok időt töltenek otthon. Ez azért lényeges mert, ha nincs foglalkozva a kutyával, akkor azt hiszi, hogy büntetve van. A német juhász nagyon jól kijön a gyermekekkel is. Védelmező magatartása gondot okozhat az esetben, ha a gyerekek társaikkal való játéka kissé eldurvul. Ilyenkor az ismerős gyerek védelmére kel. Ezért jobb, ha nem hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekekkel. Az idegen emberekkel elég óvatos, viszont ha a gazdája jelzi neki, hogy nincs baj, akkor megnyugszik. Amennyiben megfelelő nevelést kapott, nem keveredik majd konfliktusba sem fajtársaival, sem más háziállatokkal. A német juhászt alkalmazza rendőrség és a katonaság is. Vakvezető és kábítószer-kereső kutyákként is megállják a helyüket.