A népbutító tévéműsorok

Nagyon sok olyan szórakozási lehetőség van, amelyet az emberek kreatívan kihasználhatnának, de ennek ellenére inkább az olyanokat választják, amelyekhez nem kell erőfeszítéseket tenniük, és koncentrálniuk. Természetesen ez érthető dolog, mert az emberek általában akkor kívánnak kikapcsolódni és pihenni, amikor fáradtak. Ezért nagyon sokan direkt olyan tevékenységeket választanak, amelyekhez nem kell megerőltetniük magukat.

A szórakoztató tévéműsorok direkt erre a célra lettek kifejlesztve, és nagyon sok közülük kihasználja az embereknek azt a tehetetlenségi állapotát, amelyik ilyenkor bekövetkezik. Itt a tehetetlenséget úgy kell értelmezni, mint egy olyan állapotot, amely során az emberek nem tudják teljes mértékben uralni a gondolataikat, és ilyen értelemben nem teljesen ura magának. Az emberek ezen tulajdonságát használják ki a kereskedelmi adók műsorai is. Fontos, hogy ezeket a dolgokat semmiképpen ne hagyjuk figyelmen kívül, és amennyire lehet, maradjunk tudatos fogyasztók, tévénézők. Természetesen itt nem arról van szó, hogy ne lehetne nyugodtan megtekinteni akármilyen műsort, amikor éppen arra van igényünk, azonban jó, hogyha az ember tudja, hogy mit is néz, és melyek azok a manipulációs technikák, amelyekkel a műsorok rendezői és vezetői élnek.

Amikor az ember filmet néz, akkor természetesen nem ugyanez a helyzet, azonban, hogyha például valóságshowt, vagy kvízműsorokat, akkor már teljesen másképpen kell hozzáállni. Ezekben is lehetnek olyan tartalmak, amelyek hasznosak az embereknek, és tanulhatnak is belőle, azonban a legtöbb esetben tele vannak rejtett reklámokkal és manipulációs üzenetekkel, azon kívül, hogy a szórakoztatás színvonala sem nevezhető a legjobbnak. Hogy az ember szelektáljon ezek közül, mindig tartsa nyitva a szemét, még akkor is, amikor félálomban ér haza a munkából, és nagyon fáradt.