A panda népszerűsége nem védi a szomszédokat

Évtizedek óta a természetvédők azt hirdetik, hogy a panda népszerűsége és az élőhelyük ebből adódó támogatása automatikusan a hegyvidékeken élő más állatok javát szolgálja. Ez a logika az egész világon elterjedt, mivel az aranyosnak, nemesnek vagy más módon vonzónak tartott állatok támogatást kapnak, hogy megvédjék a helyüket.

A biológiai természetvédelemben a tudósok közelebbről megvizsgálják, hogy a panda közelében levő többi állat hogyan is él, és azt találták, hogy „az óriáspandák népszerűsége, valamint a többi szeretett fenyegetett állat népszerűsége világszerte óriási előrelépést eredményezett az erdők és más törékeny élőhelyek védelmében” – mondta Jianguo „Jack” Liu, a Michigani Állami Egyetem Rachel Carson fenntarthatósági tanszékének vezetője. „De ez egy fontos emlékeztető arra, hogy nem feltételezhető, hogy ami a pandának jó, az más fajoknak is jó. A különböző fajoknak sajátos igényeik és preferenciáik vannak.” A hegyvonulatokon keresztül összegyűjtött kameracsapda-adatokat használták fel annak világos megértése érdekében, hogy az állatok mit és hogyan használtak fel védett élőhelyekről.

A tanulmányban a nyolc faj közül háromra – az ázsiai fekete medvére, az erdei pézsmaszarvasra és a kínai serowra (kecskeszerű állatra) úgy tűnik, hogy jelentős élőhely-veszteséget és/vagy degradációt szenvedtek a panda-központú élőhely-kezelés során. A pandák válogatósak a lakóhelyükkel kapcsolatban – sok bambuszra, szelíd lejtőre van szükségük és nincs kapcsolatuk emberekkel. A kezelt élőhelyek pedig nagyrészt meghozták ezeket a kapcsolatok. Ez viszont nem volt előnyös a panda szomszédjai számára. Fang Wang, a cikk szerzője megjegyezte, hogy az állatok boldogulásának nyomon követésére tett korábbi erőfeszítéseket hátrányos helyzetbe hozták, ha szemet hunytak az eltérő élőhely-preferenciák fölött, és nem figyeltek fel más állatok potenciálisan eltérő élőhely-trendjeire.