A paradicsom legjobb és legrosszabb kísérő növényei

Vannak olyan növények, amelyek jól működnek együtt, és olyan növények, amelyeket külön kell tartani. A két csoport kerttervbe illesztése gyakran nehéz, főleg kis helyen. A paradicsomot magában ültetni sokkal könnyebb, mint megpróbálni jó társakkal kirakni az egész veteményeskertet.

Paradicsom kísérőültetésre ajánlott növények: amarant, spárga, bazsalikom, bab, borágó, körömvirág, sárgarépa, zeller, metélőhagyma, cleome, uborka, fokhagyma, citromfű, saláta, körömvirág, menta, nasturtium, hagyma, petrezselyem, borsó, zsálya és tök. Az amarant segíti a kártevők elhárítását azáltal, hogy vonzza a ragadozó jótékony rovarokat. A bazsalikom taszítja a rovarokat, javítja a növekedést és fokozza az ízt. Taszítja a szúnyogokat és a legyeket. A takarmányozás javítja a növekedést, ízesíti és taszítja a paradicsomférgeket. A metélőhagyma, menta, citromfű és petrezselyem javítja az egészséget és az ízt. Legyen óvatos, amikor méhpálmát, citromfűt és mentát ültet, mivel azok invazívvá válhatnak a paradicsom közelében. A paradicsom közelében ültetett sárgarépa fellazítja a talajt. Ha túl közel van ültetve a sárgarépa nem biztos, hogy olyan nagy lesz, mint kellene, de mégis jó íze lesz.

A fokhagyma taszítja a vörös pókatkákat. A fokhagymás spray-k segítenek a késői vakhatás ellen. A saláta értékeli az árnyékot, amikor az időjárás felmelegszik. Rossz kísérők a paradicsom számára: Káposzta (Brassica) család: A káposzta minden rokona visszatartja a paradicsomnövények növekedését (beleértve a brokkolit, a kelbimbót, a káposztát, a karfiolt, a kelkáposztát, a karalábét és a fehérrépát). Kukorica: A kukorica férge megegyezik a paradicsom gyümölcsférgével (Helicoverpa zea lárva). Az azonos kártevőkre fogékony növények közeli termesztése katasztrófát és megtizedelt kertet idézhet elő. Kapor: Az érett kapor növények gátolják a paradicsom növények növekedését. Ültessük el a kaprot tehát távol a paradicsomtól.