A partnerünkkel való séta nagyszerű, de lelassíthat

Ha rendszeresen sétál házastársával vagy partnerével, érdemes felgyorsulnia. A Purdue Egyetem ápoló, egészségügyi és kineziológiai, valamint humán fejlesztési és családkutatóinak új tanulmánya azt mutatja, hogy a párok gyakran csökkentették sebességüket, amikor együtt sétáltak. A sebesség tovább csökkent, ha kézen fogva jártak.

A tanulmány 72 pár 141 személyének járási idejét és járási sebességét vizsgálta. A résztvevők 25-79 év közöttiek voltak, és számos helyzetben voltak, köztük sima vagy akadályokkal teli utakon együtt sétáltak, kézen fogva együtt jártak vagy éppen külön-külön jártak. „Vizsgálatunkban a párokra összpontosítottunk, mert az elkötelezett párkapcsolatban élő partnerek gyakran alapvető támogatást nyújtanak egymás egészséges életmódbeli magatartásának, beleértve a testmozgást is” – mondja Melissa Franks, az emberi fejlődés és a családkutatás docense. Libby Richards, az ápolás docense azt mondja: „Reméltük, hogy nem csökken a sebesség, ha a partnerek együtt sétálnak. Reméltük, hogy a lassabb partnerek felgyorsulnak, hogy megfeleljenek a gyorsabb partnernek, de ez nem így volt.  Fontos megjegyezni, hogy bármilyen fizikai tevékenység vagy gyaloglás – a sebességtől függetlenül – jobb, mint a semmi.

Richards szerint gyakran előfordul, hogy az emberek házastárssal, partnerrel vagy baráttal sétálnak vagy edzenek, mivel ez növeli az ember valószínűségét, hogy aktív legyen, főleg, hogy az amerikaiakat arra ösztönzik, hogy minden héten elérjék a 150 perces mérsékelt tevékenység célját. „Ha valaki jelentősen lelassul, amikor mással sétál, az érvénytelenítheti az elismert egészségügyi előnyök egy részét, ha egyedül járnak gyorsabb ütemben” – mondja Richards. Shirley Rietdyk, a biomechanikára szakosodott egészségügyi és kineziológiai professzor szerint sok oka van a járási sebesség mérésének. „A járási sebesség mérése azért fontos, mert összefügg az általános egészségi állapottal.”