A patkányok képesek a hantavírus továbbítására

A Charité Universitätsmedizin Berlin kutatócsoportja megerősítette Németországban az állatokról emberre történő hantavítus átvitelének első esetét, amely a „Szöuli vírus” néven ismert, és meghatározott vírusfajokat érintett.

A Friedrich-Loeffer-Institut (FLI) munkatársaival együttműködve a kutatók meg tudták erősíteni a vírus jelenlétét egy fiatal nőben és a háziállatként tartott patkányában. Megállapításaik, amelyeket az Emerging Infectious Diseases című folyóiratban publikáltak, befolyásolhatják a vadon élő és háziasított patkányok kezelésének módját. A 21. századi többszörös kitörését követően a hantavírus-betegség szindrómái egyre nagyobb figyelemben részesültek, és 2001-ben Németországban be kellett jelenteni azt. A Puumala és a Dobrava-Belgrade vírusok például Közép-Európában gyakoriak és terjedhetnek, számos típusú egér általában akut lázat okoz ezen vírusok esetében. Esetenként a fertőzés HFRS-t eredményezhet, amelyet láz, alacsony vérnyomás és akut veseelégtelenség jellemez. A szöuli vírus ezzel szemben, amely főleg Ázsiában található és kizárólag patkányok terjesztik, sokkal nagyobb valószínűséggel okoz súlyos betegségeket. Ázsián kívül is számos jelentés érkezett ennek a rendkívül virulens vírusnak a patkányról emberre történő átviteléről.

Dr. Jörg Hofmann, a Charité Virológiai Intézet Nemzeti Hantavírusok Laboratóriumának vezetője által vezetett kutatócsoport először írta le egy autochton (azaz Németországban megszerzett) szöuli vírusfertőzés esetét, amelyet patkány közvetített. Szoros együttműködésben a Greifswald-i Friedrich-Loeffler-Institut által vezetett kutatócsoporttal és a helyi valamint regionális egészségügyi hatóságok munkatársaival együttműködve a kutatók képesek voltak a minták elemzésére az Alsó-Szászországból származó fiatal nőtől és háziállaktént tartott patkányától. A vírus eredetileg Ázsiából származik, és valószínűleg vad patkányok hordták Európába hajókon.