A pitvarfibrilláció jobb észlelése megakadályozhatja a stroke-ot

Egy tanulmány két eszköz hatékonyságát vizsgálja a pitvarfibrilláció (AF) vagy a szabálytalan szívverés monitorozására és kimutatására iszkémiás stroke-ban szenvedő betegeknél – az egyik beültethető eszköz, amely 12 hónapon keresztül figyel, a másik pedig egy külső eszköz, amely több mint 30 napos időszakon keresztül monitorizál.

Megállapították, hogy az implantálható eszköz több mint háromszor hatékonyabb az AF kimutatásában, és mindkettő jelentős javulást jelent a kanadai Alberta jelenlegi ellátási színvonalához képest. Az Alberta Egyetem és a Calgary Egyetem kutatói által közösen vezetett posztembóliai ritmus detektálás és beültethető külső monitorozás (PER DIEM) tanulmány ma jelent meg a JAMA folyóiratban. Az eredmények várhatóan jelentősen megváltoztatják azt a gyakorlatot, hogy a klinikusok hogyan keresik az AF-t a betegeknél ischaemiás stroke után. „Tudjuk, hogy a monitorozás jelenlegi módszere nem olyan hatékony, mint a pitvarfibrilláció ebben a vizsgálatban – mondta Brian Buck, az agyvérzés neurológusa és az AU orvostudományának egyetemi docense.” A tanulmányban azt találtuk, hogy nagyon sok betegnél volt észleletlen pitvarfibrilláció, még azután is, hogy részesültek a szokásos szívmonitorozásban. ”

A pitvarfibrilláció Albertában körülbelül minden negyedik stroke-ot okozza. Korai észlelése kulcsfontosságú a további fogyatékossággátlások megelőzésében olyan betegeknél, akik már átélték az iszkémiás stroke-ot, egy olyan típusú stroke-ot, amelyet egy artéria elzáródása okoz, amely vért juttat az agyhoz. Ha pitvarfibrillációt észlelnek, a klinikusoknak olyan kezeléseik vannak – főleg vérhígítók -, amelyek csaknem 70 százalékkal csökkenthetik a stroke kockázatát. Az Alberta standard vizsgálata az AF esetében 24 órás elektrokardiogrammonitor. A PER DIEM vizsgálatban 300 agyvérzést szenvedett Albertan-pácienst randomizáltak a két új eszköz egyikébe, amelyek hosszabb ideig képesek monitorozni az AF-t.