A przsevalszkij-vadló

Rengeteg film készült már a csodálatos vadlovakról, azonban kevesen tudják, hogy valójában ma már csak egyetlen alfaja él. A vadló egy páratlanujjú patás állat, amely Eurázsia mérsékelt égövi területén őshonos.

Hol találhatók vadlovak? Sokan azt gondolják, hogy Amerikában nagyon sok vadló él, de ez közel sem így van. Az amerikai musztángok és az ausztráliai brumy-jai azért nem nevezhető vadlónak, mert valójában ezek a lovak csak vad körülmények között élő házi lovak. Az egyetlen igazi vadló a világon, nem más mint a przsevalszkij-vadló, más néven mongol vadló vagy ázsiai vadló, amely nagyon régóta vadon él. Ezek a lovak mára már csak néhány területen élnek természetes körülmények között. Ilyen helyek Magyarországon a Hortobágyi Nemzeti Park területe, ahol szaporítják is őket. Emellett még Ukrajnában, a csernobili katasztrófa helyén él szabadon néhány példány, illetve Mongóliában a visszatelepítésnek köszönhetően egy nagy számú populáció él. 1997-ben Jan és Inge Bouman alapított egy programot a przsevalszkij-ló visszatelepítése és megóvása érdekében.

Ez a program később már a szaporítást is kezdeményezte. Ennek köszönhetően 1992-ben tizenhat lovat engedtek szabadon Mongóliában. Magyarországon 1997-ben 29 vadló érkezett, akiknek száma jelentősen megnőtt (2008-ra már 119 csikó nőtt fel) és nagyon otthonosan érzik magukat a kifejezetten számukra kialakított rezervátumban. A legnagyobb przsevalszkij-ló szaporítóprogram Ukrajnában, Aszkanyija-Novában kapott helyet és egyszerre több tucat lovat engedtek szabadon a csernobili atomkatasztrófa területén. Fontos, hogy védjük a természetet és a kihaló félben fajokat és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a jövőben is részei legyenek a vadlovak a csodálatos állatvilágnak.