A Q10 koenzim egészségügyi előnyei

A Q10 koenzim (CoQ10) a szervezet által természetesen előállított molekula, amely segíti az enzimeket normál testi funkcióik ellátásában. A CoQ10 egy antioxidáns, és fontos a sejtek növekedéséhez és fenntartásához. A legmagasabb szintek a májban, a vesében és a szívben találhatók, és ezek a szintek idővel csökkennek az életkorral. Ennek a koenzimnek a megfelelő szintje fontos, ezért a CoQ10 alacsonyabb szintje rossz egészségi állapotokkal, például szívbetegségekkel hozható összefüggésbe.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a szívelégtelenségben szenvedőknek alacsony a CoQ10 szintje. A CoQ10 kiegészítő bevitele hasznos lehetőség lehet a szívelégtelenség hatékony kezelésében, más források pedig a CoQ10 bevétele utáni vérnyomás csökkenésére utalnak. Ez arra utal, hogy segíthet a szívműtét utáni felépülésben. Javasoljuk, hogy a CoQ10 bevétele előtt beszéljen kezelőorvosával, különösen akkor, ha szívműtéten esett át, vagy már szívbetegségének kezelésére gyógyszert szed. A CoQ10-ben található antioxidánsok hozzájárulhatnak az ezen idegrendszeri rendellenességek által létrehozott toxikus molekulák kiürítéséhez, ami segíthet a tünetek enyhítésében. Mindazonáltal nagy dózisban kell bevenni, hogy a hatás az ilyen rendellenességek korai stádiumában lévő betegeknél látható legyen.

A CoQ10-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a fejfájást és növelni az energiaszintet. Úgy gondolják, hogy ez a kapcsolat a CoQ10 adenozin-trifoszfát (ATP) termelésében rejlik. Az ATP az energiatermeléshez és az izomösszehúzódáshoz kapcsolódó fontos anyag. Egy tanulmány szerint a CoQ10 rendszeres fogyasztása négy hét után javíthatja a migrénes tüneteket. A CoQ10 lázba hozta a kozmetikai ipart is. Számos CoQ10-et tartalmazó termékről kimutatták, hogy antioxidáns és kollagéntermelő tulajdonságai miatt csökkenti a finom vonalak és ráncok megjelenését.