A réz szerepe a szervezetben

A réz a túléléshez nélkülözhetetlen ásványi anyag, az emberi szervezet számos fehérjében megtalálható. Szerepe van a kollagénképzésben, a vörösvértestek fejlődésében, az immunitás és a termékenység növelésében, de a melanin szintézisében is. A réz jótékony hatásai számtalanok, ezért ügyelnünk kell arra, hogy biztosítsuk szervezetünknek a szükséges rézbevitelt.

A vörösvértestek túl alacsony száma a szervezetben vérszegénységet vált ki. Ha ezek a sejtek nem elegendőek, a szervezetnek extra erőfeszítést kell tennie az oxigén szállítására a testben. A vas növeli a vörösvértestek termelését, ezért a vérszegénységet vas-kiegészítőkkel kezelik. De a réz is hozzájárul a vörösvértestek képződéséhez – konkrétan a réz segíti a vörösvértesteket, hogy hozzáférjenek a szervezetben lévő vashoz, így szaporodnak. A réz fontos szerepet játszik a szervezet melanin képződésének folyamatában is. A melanin a bőr természetes pigmentje, amely a bőr, a haj és a szem színéért felelős. A melanint csak a melanociták képesek előállítani tirozináz jelenlétében, amely egy rézből származó enzim.

A kollagén képződése összetett folyamat, és a réz ennek a folyamatnak a része. Pontosabban, a réz aktiválja a lizil-oxidáz enzimet, amely a kollagén képződéséhez szükséges. Az aktív lizil-oxidáz erősíti a kollagénrostokat és segíti a szövetek támogatását. A réz a szervezet számára is szükséges, mert lehetővé teszi a vas használatát. A ceruloplazmin az a fehérje, amely aktiválja a rezet, és a vasat is szállítja a szervezetben. Ha a szervezetben rézhiány van, kevesebb ceruloplazmin áll rendelkezésre, így a vas nem szállítódik hatékonyan a szervezetben, és lelassul a vörösvértestek termelése. A réz antioxidáns hatással rendelkezik, amely leküzdi a szabad gyökök hatását a szervezetben, így csökkenti az oxidatív stresszt. A réz gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antibakteriális hatásairól is ismert. Ezért rendkívül fontos a réz jelenléte a szervezetben.