A rossz káliumbevitel figyelmeztető jelei, amelyekről tudnia kell

Az emberi szervezetben négy fő elektrolittípus létezik. A kálium ezek közé tartozik, és ez az ásványi anyag fontos, mivel testünk minden egyes sejtjében jelen van. Ennek ellenére a káliumra nagy szükség van a szervezet vízháztartásának szabályozásában is.

Volt idő, amikor azt képzelték, hogy minden táplálékforrásból kapunk káliumot, és ennek az ásványnak nem tulajdonítottak nagy jelentőséget. Teljesen téves volt, és a 19. század fordulójára a kálium-hiányok növekedtek. Most végre megállapodtunk abban, hogy a káliumot és a többi ásványi anyagot sem szabad figyelmen kívül hagyni. A káliumhiány nagymértékben gátolhatja szervezetének mindennapi rendszeres működését, és számos betegség krónikussá válhat, ha nem kap megfelelő ellátást. Befolyásolhatják az idegrendszert, az emésztést, a szív- és érrendszert, és még az izomműködést is. A kis mennyiségben fogyasztott kálium rendszeresen tüneteket küld a szervezetébe, de ezek mind gyakori tünetek, és gyakran nem vesszük őket komolyan. De ezek az általános tünetek hosszú távon sokkal rosszabbak lehetnek. Vizsgálja meg szervezetének káliumszintjét, és fordítson megfelelő figyelmet erre.

Az izomgörcsök vagy görcsök olyan reakciók, amikor az izomzat hirtelen túlzott nyomást gyakorol rá – például nehéz súlyok emelése vagy a végtag megcsavarása stb. A kálium bizonyos értelemben egyfajta elektrolit, amely a test sejtjeiben elérhető. Nagyon nagy szükség van rájuk az izom megfelelő működéséhez, és ez magában foglalja az összehúzódást is. A káliumhiány korlátozza az izmok viselkedését, és nem hajlamosak ellazulni – ez izomgörcsökhöz és izomhúzódásokhoz vezet. Amikor legközelebb gyakran tapasztal ilyen tüneteket; ellenőrizze szervezete káliumszintjét. A kálium elengedhetetlen a központi idegrendszer megfelelő működéséhez. Hiánya az impulzusok rossz átviteléhez vezethet az agyból a bőrbe és a szövetekbe.