A rotaméter egyszerű felépítése gyakorta hatalmas előnyt jelent

Gyárakban és különféle ipartelepeken sokszor szükséges az egyes közegek áramlási sebességének folyamatos felügyelete. Erre a feladatra többféle eszköz is alkalmas, ezért aztán kiválasztani a felhasználási igényeknek leginkább megfelelőt, nem mindig a legegyszerűbb folyamat. Szerencsére bizonyos tényezők vizsgálatával ezt nagyban leegyszerűsíthetjük.

Amennyiben nagyobb igénybevétellel kell számolnunk, akkor a rotaméter jelentheti a legkézenfekvőbb megoldást. Tudniillik léteznek rendkívül összetett módon működő áramlásmérő eszközök is, ám ezeknél komoly kockázatot jelent a vizsgált anyag természete. A kémiai és petrokémiai iparban, vagy épp laboratóriumi alkalmazás esetében a közeg rövid idő alatt komoly károsodásokat okozhat a finommechanikában és a mozgó alkatrészekben. A rotaméter kapcsán ettől nem kell tartanunk. A kiegészítő felépítése ugyanis rendkívül egyszerű. Egy felfelé szélesedő mérőcsőből, illetve egy ebben található úszóból áll mindössze, ezek kialakítása pedig rendkívüli strapabíróságot eredményez.

A rotaméter tehát olyan területeken is bátran alkalmazható, ahol a szállított matériákkal történő érintkezés amúgy rizikóval járna. Ráadásul a legtöbb modell az aktuális felhasználásnak megfelelően skálázható. Ezzel együtt a beszerzés során bizonyos tényezőkre kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk. Az akril, illetve a műanyag rotaméter eltérő felhasználási módra alkalmas, ahogy az sem mindegy, pontosan mekkora átmérővel rendelkező vezetékhez szeretnénk azt csatlakoztatni. Ugyancsak tartsuk szem előtt a teljesítmény kérdését is. Ennek vizsgálatakor figyelni kell a rotaméter kapacitását és ellenőrizzük azt is, milyen körülmények közt alkalmazható az eszköz. Ezt a mellékelt leírásban megtaláljuk, részletesen magadva a maximális nyomásra és hőmérsékletre vonatkozó adatokat.