A rózsák fekete foltjainak kezelése és megelőzése

A fekete folt egy gombás betegség (Diplocarpon rosae), amely a rózsákat érinti. A gomba fekete foltokként fejlődik a leveleken, ami végül a levelek megsárgulását és lehullását okozza. Amellett, hogy csúnyán néz ki, komolyan gyengítheti a rózsa növényt. A fekete folt hűvös, nedves időben növekszik, míg az extrém nyári meleg korlátozza a betegséget.

A fekete folt kissé kör alakú fekete foltoknak tűnik a leveleken. Általában a levelek felső oldalán fordul elő, de az alsó oldalán is kialakulhat. A fekete körök külső pereme rongyos vagy tollas, és általában sárga gyűrű veszi körül őket. A foltok általában az alsó leveleken kezdődnek és felfelé mozognak. Megjelenhetnek már akkor, amikor a levelek először kibontakoznak. Ezek a foltok megnagyobbodhatnak és végül egyesülhetnek. Az érintett levelek gyakran leesnek a növényekről, és ha nem ellenőrzik őket, akkor az egész növény lehullhat. A gomba megfertőzheti a fiatal vesszőket is, sötét lila vagy fekete hólyagokat okozva a vesszőkön, sőt a virágok is piros foltot mutathatnak. A fertőzött növények kevesebb virágrügyet hoznak létre, és levelek nélkül a növények megterhelődnek, és több problémára lesznek hajlamosak.

Bár a fertőzött levelekre nincs gyógymód, a fekete folt megelőzhető. A meglévő spórák a fertőzött lehullott leveleken és szárakon telelnek, kedvező feltételeket várva. A spórák tavasszal csíráznak, és a növényre fröccsenő vízzel terjednek. A spóráknak 7 órán keresztül folyamatosan nedvesnek kell lenniük, mielőtt a fertőzés bekövetkezne. A spórák a fekete elváltozásokban termőtesteket, úgynevezett acervulusokat fejlesztenek ki. Ezek olyan spórákat termelnek, amelyek új szövetre fröccsennek, és tovább terjesztik a betegséget. Minden növénybetegség elkerüléséhez az egészséges, erőteljes növény kevésbé hajlamos a problémákra. A rózsák inkább egy napos helyet választanak, jól vízelvezető talajjal és rendszeres, heti öntözéssel.