A sarkvidéki tengeri jég 2035-ig teljesen eltűnhet

Egy új tanulmány, amelyet ezen a héten jelentettek meg a Nature Climate Change folyóiratban, alátámasztja az előrejelzéseket, miszerint az Északi-sarkvidék 2035-ig teljesen mentes lehet a tengeri jégtől.

Az utolsó sarkvidéki járatok közötti magas hőmérséklet – a 127 000 évvel ezelőtti meleg időszakban – zavart volt. Az Egyesült Királyság Met Office Hadley Center klímamodellje lehetővé tette egy nemzetközi kutatócsoport számára, hogy összehasonlítsa a sarkvidéki tengeri jégviszonyokat a mai napig. Megállapításaik fontosak a jövőbeni tengeri jégváltozás előrejelzésének javításához. Tavasszal és nyár elején a sarkvidéki tengerjég felszínén sekély vízmedencék képződnek. Ezek az „olvadótavak” fontosak amiatt, hogy megfigyeljék mennyi napfényt szív fel a jég és mennyi tükröződik vissza az űrbe. Az új Hadley Center modell az Egyesült Királyság legfejlettebb fizikai ábrázolása a Föld éghajlatáról és kritikus eszköz az éghajlat-kutatás számára, és magában foglalja a tenger-jég és az olvadt tavak megfigyelését.

A modell segítségével a sarkvidéki tengeri jégre nézve a legutóbbi időszakban a csoport arra a következtetésre jutott, hogy az intenzív tavaszi napsütés hatására számos olvadótó jött létre, amelyek döntő szerepet játszottak a tengeri jég olvadásában. A jövő szimulálása ugyanazon modell alkalmazásával azt jelzi, hogy az Északi-sark 2035-ig tengeri jégmentessé válhat. Dr. Maria Vittoria Guarino, a British Antarctic Süvre (BAS) földrendszer-modellezője szerint: “A sarkvidéki magas hőmérséklet évtizedek óta zavarja a tudósokat. Ennek a rejtélynek a lefedése technikailag és tudományos szempontból kihívást jelentett. Először láthatjuk, hogy az Északi-sarkvidék jégmentessé hogyan alakulhat. Az éghajlat-modellezés terén elért haladás azt jelenti, hogy pontosabb szimulációt tudunk készíteni a Föld korábbi éghajlatáról, ami viszont nagyobb eredményeket ad nekünk a jövőbeli modell-előrejelzésekben. “