A Sarlós gamandor növényprofilja

A sarlós gamandor (Teucrium chamadrys) cserjés hajlamú, széleslevelű örökzöld, főként aromás lombozata miatt termesztik (a mentafélék családjába tartozik). Néha a Teucrium x lucidrys kategóriába sorolják, a sarlós gamandor egyike azoknak a régimódi növényeknek, amelyek manapság nem kapnak sok dícséretet. Ez a tény azonban hamarosan megváltozhat. Mivel sok kertész aggódik amiatt, hogy csökken a méhpopuláció, nehéz lehet sokáig figyelmen kívül hagyni az olyan bevált és alkalmazkodó méhmágneseket, mint a T. chamaedrys.

A gamandor sötétzöld, fényes, fogazott szélű levelei kellemes illatúak. A zúzás során a levelekből felszabaduló szag a kézművesek számára nagyon értékes. A kézművesek gyakran megszárítják a növény szárát, mielőtt potpourriban vagy koszorúban használnák őket. A világos-mélylila virágok nyáron és kora ősszel jelennek meg. A gamandor néha az alcserjék kategóriájába tartozik, mivel domború formája van, félig fás alappal. Gyógynövénynek is tekinthető, mivel a növényt különféle gyógyászati ​​célokra használták, például köszvény kezelésére. De a gyógynövények használata kiesett, mivel bizonyítékok arra utalnak, hogy károsíthatja a májat. A sarlós gamandort jól vízelvezető talajba, napos, védett helyre ültessük. A gamandor körülbelül 1 láb magasságot ér el, valamivel nagyobb szélességgel.

Ha gyors, szoros sövényt szeretne kialakítani, telepítse az egyes növényeket 6 hüvelyk távolságra egymástól. Lazább, hétköznapibb sövényhez helyezze őket 1 láb távolságra egymástól. A növény rizómákon keresztül terjedhet. Bár ez a terjedési képesség potenciálisan kellemetlen, azt is jelenti, hogy a növény hasznos lehet az erózió elleni küzdelemben. Meglehetősen jó hidegtűrő képessége ellenére az 5. zóna termelőinek megfelelő lépéseket kell tenniük, hogy elkerüljék a növények téli károsodását.