A sirályfélék főbb tulajdonságai

Földünkön rengeteg madárfajta él, és mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai. A sirály a madarak osztályának lilealakúak rendjébe tartozik. A sirályfélék családjába hat nem és ötvenegy faj tartozik. Az úszó madarak rendjébe és a hosszú nyakúak csoportjába sorolható madárcsalád.

A sirályfélék csőrének vége hajtott, horgas, ami alkalmassá teszi őket a különféle vízi állatok megfogására. Lábaik úszók és hátsó ujjuk vagy durványos vagy hiányzik, az előre álló három pedig teljes úszóhártya által függ össze. Szárnyaikban az evezőtollak nagyon hosszúak, és emiatt kiváló repülési képességgel bírnak. Orrlyukaik a felső káva oldalán résformájúak. Összesen mintegy 132 fajtájuk ismeretes, melyek az egész földön el vannak terjedve, de különösen az északsarkvidéki tengereket szokták benépesíteni és egyes fajok nagy számban élnek és együtt fészkelnek. Az ezüstsirály egy olyan fajta, amely hazánkban a téli időszakban előfordul. Régen a sárgalábú és a sztyeppi sirállyal azonos fajba sorolták, azonban ma már három különböző fajként kezelik őket.

Táplálékuk összetétele változatos, magvak, férgek, termések, rovarok, csigák, kagylók, halak, kisemlősök, tojások, fiókák, alkotják. A növekvő hulladék mennyisége miatt, az állományuk szintén növekszik. Ez a sirályfajta akár harminc évet is élhet. Tengerpartokon, folyópartokon, tavaknál és magashegységekben is költ. Szereti a magas sziklákat, de szigeteken, nádasokban, mezőgazdasági területeken is költhet. Leginkább a talajra, néha fára is fészkel, akár városi környezetben, lakóépületek tetején is megtelepszik. Magyarországon a gyűrűzött madarak száma 130 példány. Az ezüstsirály mellett, még számos fajta van, amely jelen van Magyarországon időszakosan, vagy állandó jelleggel.