A sokoldalú réz ötvözetek

A réz a gyár-és az építőiparban az egyik legtöbbet használt alapanyag. Az elektrotechnológiában és a számítógépek készítésében is jelentős szerepet adnak a réznek a szakemberek. A csővezetékek jelentős része is ebből az anyagból készül. Felhasználása alig ismer határokat.

A réz felhasználása régóta jelen van az emberek életében. Az épületek építésénél és burkolásánál is előszeretettel használják fel. A nagy szakértelemmel rendelkező szakemberek szinte minden helyzetben a rezet részesítik előnyben. A modern építészet sem tartja elavultnak a sokoldalú anyag felhasználását. Természetes tulajdonságai miatt kiválóan ellen tud állni a légköri hatásoknak. Az időjárás bármilyen formája felé ellenáll. Az épületekbe épített réz a környezeti hatások miatt változtatja színét, ez igen látványos lehet. Először a fényes réz lassan a barna meleg árnyalatát veszi fel, majd a jellegzetes zöld patina lesz a végeredmény. Építéskor a fejlett technológiának köszönhetően már elérhető az is, hogy a réz azonnal a zöldes árnyalatban pompázzon. A világhírű építészek és művészek is felhasználták, esztétikai tulajdonságai miatt.

Az amszterdami Metropolis Természettudományi Múzeum épületét, melyet Renzo Piano tervezett, szintén már előre patinázott réz lemezekkel borították. Marianne Dahlback és Goöran Mansson tervezte a Stockholmban található réztetős múzeumot, mely máig otthont ad az utolsó ép hajónak, a tizenhetedik századból. Az emberi civilizáció során a réz mindig meghatározó szerepet játszott. A háztartási eszközök, a díszítések és az érmeverés elengedhetetlen anyaga a réz. Az érméket több évezrede készítik rézötvözetekből. Az érmék felhasználása egyre gyakoribb és népszerűbb, mivel kényelmesebben és praktikusabban felhasználhatók, mint a papírból készült pénzek. Szinte minden forgalomban levő érme tartalmaz rezet. A réz felhasználása nem csak a múltban és a jelenben lesz lényeges, hanem a jövőben is jelentős szerepet fog játszani.