A stroke tünetei és veszélyei

Stroke akkor alakul ki, ha az agy valamely részének vérellátása annyira leromlik, hogy az agysejtek adott részének pusztulásához vezet. Ha minél előbb kezeljük, akkor csökken az agy teljes leromlásának esélye. Minél később kezeljük, annál nagyobb a baj. Az alábbiakban összeszedtük, mik a betegség legjellemzőbb tünetei.

A stroke az oka a felnőttkori rokkantságnak a legtöbb esetben, és a harmadik leggyakoribb halálozási tényező. A szívbetegségek és a daganatos betegségek okoznak több halálozási esetet, mint a stroke. A stroke fő tünete az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon való érzéketlensége, a test egyik felének zsibbadása, az egyik oldali végtagok gyengülése vagy részleges, illetve teljes lebénulása. Stroke-ra utaló jel hirtelen kialakuló beszédértési, hangképzési zavar. Vagy ilyen jel a látás megromlása. Kettős látás, vagy a látásélesség csökkenése.

A stroke tünete az egyensúlyzavar. Korábban nem jelentkező, szokatlan fejfájás. Mindezek a tünetek a stroke-ra utaló jelek is egyben, amit komolyan kell venni, mert egyrészt a tünetek is komolyak, másrészt maga a betegség is nagyon komoly. Ezért tehát az első adandó alkalommal forduljunk orvoshoz, ha a tüneteket észleljük. Stroke-ra utaló jel: memóriazavar. A legtöbb betegnél a stroke figyelmeztető jelek nélkül alakul ki, figyelmeztető jel a stroke-nál az átmeneti keringési zavar – a TIA. A TIA az egyik agyterület keringési zavarát jelzi, amely még nem vezet érdemleges sejtpusztuláshoz, ez az átmeneti zavar már a stroke előjele, és előrevetíti magát a betegséget. A TIA tünetei azonosak a stroke-éval, néhány perctől 24 órán át állhatnak fenn. A TIA a stroke legfontosabb tünete, azoknál, akiknél a TIA kialakult, nagy valószínűséggel a stroke is jelentkezett. Ezek tehát a stroke tünetei, amelyek jellemzőek a betegségre.