A sziklák összeomlása 313 millió éves fosszilis lábnyomokat tárt fel

A paleontológiai kutatások megerősítették, hogy a közelmúltban felfedezett fosszilis nyomvonalak a mai napig a legrégebbi rögzített lábnyomok a természetükben a Grand Canyon Nemzeti Parkban.

2016-ban Allan Krill norvég geológia professzor túrázott a hallgatókkal, amikor meglepő felfedezést tett. A nyomvonal mellett egy szikladarab volt, amely szembetűnő fosszilis lábnyomokat tartalmazott. Krill izgatottan küldött fényképet kollégájának, Stephen Rowlandnek, a Nevada University of Las Vegas paleontológusának. Ezek a lábnyomok még jelentősebbnek bizonyultak, mint Krill először elképzelte. “Ezek messze a legnagyobb lábnyomok a Grand Canyonban, amely bőséges fosszilis nyomokról ismert” – mondja Rowland. “Ennél is fontosabb, tette hozzá, hogy ezek a földön a legrégibb héjas tojást tojó állatok, és a homokdűnékben sétáló gerinces állatok legkorábbi bizonyítékai. ”

A lábnyom melletti szikla a Manakacha-formáció közeli szikla-csoportból esett le. A Fényes Angyal Ösvény mentén található rétegek részletes geológiai térképének és a Manakacha-formáció korának korábbi tanulmányaival együtt a kutatók pontosan meghatározták a lábnyomok korát 313 millió évre visszamenőleg. Az újonnan felfedezett lábnyomok rögzítik két különálló állat áthaladását egy homokdűne lejtőjén. A kutatócsoport érdeke a lábnyomok elrendezése. A kutatók ezen állatok lábszekvenciájának rekonstrukciója során megkülönböztetett járást derített fel, amelyet oldalirányú sétának hívnak, amelyben az állat egyik oldalán lévő lábait egymás után mozgatja, a hátsó lábat pedig az elülső oldal követi, felváltva a két láb mozgásával a másik oldalon. “A négylábúak élő fajai (például a kutyák és macskák) rutinszerűen oldalsó járást folytatnak, amikor lassan járnak” – mondja Rowland.