A tanulmány azt mutatja, hogy a laktóz tolerancia gyorsan történt Európában

Az ember azon képessége, hogy felnőttként megemészti a tejet, évszázadok óta megváltoztatta táplálkozási szokásainkat és társadalmainkat. De hogy ez a képesség – a laktóz-perzisztencia vagy laktóz-tolerancia – mikor és hogyan fordult elő vita tárgyát képezi.

A Kr.e. 1200 körüli bronzkori csata során elhunyt emberek csontjaiból származó genetikai anyag vizsgálatával egy nemzetközi tudóscsoport, köztük Krishna Veeramah, PhD, a Stony Brook Egyetem dolgozója szerint azt sugallja, hogy a laktóz-perzisztencia csak néhány ezer évvel ezelőtt terjedt el Közép-Európában. Megállapításaik a Current Biology folyóiratban jelentek meg. A ma Európában és Észak-Amerikában elterjedt tejfogyasztás ellenére a világ népességének körülbelül kétharmada továbbra is laktóz-intoleráns. Általában egyetlen emlős sem emészti meg a tejet felnőttként, ezért például az embereknek nem szabad tejet adniuk felnőtt macskáknak vagy kutyáknak. Az emberek egy részénél azonban van egy genetikai mutáció, amely lehetővé teszi a laktóz enzim számára a tejben található laktózcukor emésztését. Ezen emberek közül sok Közép- vagy Észak-Európából származik.

A csata a Tollense, a mai Németország folyójának partján zajlott, és ez a legjelentősebb, ami a bronzkori Európából származik, amely valószínűleg körülbelül 4.000 harcosból állt, és ezen emberek majdnem negyede a harcok során halt meg. Annak ellenére, hogy több mint háromezer évesek voltak a csontok, a kutatók képesek voltak DNS-t szekventálni a csatatérről kinyert néhány csonttöredékből. Veeramah, a Művészeti és Tudományos Főiskola Ökológia és Evolúció Tanszékének docense vezette a kutatás egy részét, amely során azt elemezték, hogy a csatatéri populáció genetikai származása hogyan hasonlítható össze más modern és ősi populációkkal, majd összehasonlította a laktóz-perzisztikus allélt más modern és ősi populációkra, különösen a középkori európai populációkra.