A természetes szokásokban élő madarak segíthetnek a fogságban való gondozásban

A természetes élőhelyükön élő madárfajok segíthetik az állatkerteket abban, hogy megtanulják, hogyan kezeljék a fogságban lévőket, egy új áttekintés szerint. A madarak a legkülönbözőbb csoportok, amelyeket az állatkertek tartanak világszerte, de az állatkert-alapú kutatások általában nem a madarakra összpontosítanak.

A Birds folyóiratban megjelent új cikkében, Dr. Paul Rose, az Exeteri Egyetem munkatársa javasolja, hogy az állatkertek javíthatják a madarak kezelését azzal, hogy megvizsgálják, hogy a fajok hogyan élnek természetes élőhelyeiken. Hasonlóképpen, az emberi gondozás alatt élő madarak is segíthetnek a természetben élő emberek természetvédelmi tevékenységének irányításában és fejlesztésében. „A vadmadarak kutatása rendkívül hasznos annak elősegítésére, hogy az állatkertekben hogyan kezeljék a madarakat” – mondta Dr. Rose. „A természetvédelmi szempontból aggodalomra okot adó fajok esetében az állatkert szakemberei összekapcsolhatók a terepi biológusokkal, hogy információkat osszanak meg arról, hogyan lehet a legjobban gondozni ezeket a fajokat fogságban, és hogyan lehet kialakítani és megfogalmazni a természetvédelmi intézkedéseket.

„Használhatunk proxifajokat – amelyek az állatkertekben elterjedtek – olyan természetvédelmi gyakorlatok kidolgozására, amelyek kevésbé ismerős fajok esetében alkalmazhatók, amelyek aggodalomra adhatnak okot és segítségre szorulhatnak olyan dolgok esetében, mint például a fogságban történő tenyésztés. „Vagy elősegíthetjük azokat a fenyegetéseket, amelyekkel az állatkertben nem élő fajok szembesülnek, azáltal, hogy a közönséges fajokat nagykövetként alkalmazzák. „Ezt a Wildfowl & Wetlands Trust-nál végzett munkám révén teszem közzé, a vadonban élő ritkább  flamingófajok népszerűsítésével, az élő gyűjteményben tartott közönséges fajok felhasználásával.”