A több kávéfogyasztás csökkent szívelégtelenség kockázatával jár

Három nagy, jól ismert szívbetegségből származó táplálkozási információ azt sugallja, hogy egy vagy több csésze koffeintartalmú kávé elfogyasztása naponta csökkentheti a szívelégtelenség kockázatát – derült ki az American Heart Association folyóiratban megjelent kutatásból.

A szívkoszorúér-betegség, a szívelégtelenség és a stroke az Egyesült Államokban a szívbetegség okozta halálozás egyik legfőbb oka, mondta el David P. Kao, a tanulmány vezető szerzője, kardiológiai adjunktus és orvosi igazgató a Colorado Egyetem Orvostudományi Karának Személyre szabott Orvostudományi Központjában, Colorado államban. „A kávéfogyasztás kockázatai és előnyei folyamatosan tudományos érdeklődésnek örvendenek a világszerte elterjedt népszerűség és gyakoriság miatt.” – mondta Linda Van Horn professzor, a Preventív Orvostudományi Tanszék Táplálkozási Osztályának vezetője a Feinbergi Orvostudományi Karon Chicagóban. „A kimenetelű asszociációkról beszámoló tanulmányok viszonylag korlátozottak maradnak az étrend-értékelés és az analitikai módszertan következetlenségei, valamint az étrendi bevitel eredendő problémái miatt.”

Kao és munkatársai az Amerikai Szívszövetség Precíziós Orvostudományi Platformján keresztül gépi tanulást használtak a Framingham Heart Study eredeti kohorszának adatainak megvizsgálására, és mind az Atherosclerosis Risk in Communities Study, mind a Cardiovascular Health Study adataival összehasonlították eredményeik megerősítését. Mindegyik vizsgálat legalább 10 éves nyomon követést tartalmazott, és együttesen a tanulmányok több mint 21.000 amerikai felnőtt résztvevővel kapcsolatos információkat szolgáltattak a kávéfogyasztás és a szívbetegségek kockázatáról. Erről a továbbiakban még több tanulmány készülnek elvégezni.