A trópusi növények az éghajlatváltozás hosszabb száraz időszakának az elszenvedői

A klímaváltozás következtében a világ országaiban tapasztalható hosszabb, melegebb és szárazabb időszakok fontos globális terméseket érinthetnek a következő 50 évben. Egy új tanulmány, amelyet a Reading Egyetem vezetett, kimutatta, hogy az éghajlatváltozás hosszabb száraz időszakokhoz vezet a száraz évszakban, ami hatással lehet a trópusi országokban a száraz évszakokban termesztett növényekre, mivel az eső nélküli napok száma 2070-2099-re megnő.

A kutatók azt találták, hogy Dél-Amerika északkeleti részén és Délnyugat-Afrikában száraz időszakok várhatók, amelyek átlagosan 5-10 nappal hosszabb ideig tartanak, a Földközi-tenger, Ausztrália, Közép-Amerika és Dél-Amerika, valamint Dél-Afrika tágabb részei is hosszabb időszakokat látnak eső nélkül. Dél-Amerikában, Dél-Afrikában és Ázsia egyes részein várhatóan a száraz időszak csúcshőmérséklete akár 7 °C-kal is emelkedhet – akár 3°C-kal többel, mint a nedves évszakban tapasztalt felmelegedés során, e régiók egyes részein pedig az átlagos maximális hőmérséklet 35 ° C és annál magasabb.

Dr. Caroline Wainwright, az NCAS klímatudósa, a Reading Egyetemen elmondta: „Az a tendencia, amelyet a trópusokon tapasztalható intenzívebb száraz évszakok felé tapasztalunk, aggasztó következményekkel jár a mezőgazdaságra ezekben a régiókban.” Vizsgálatunkban sok ország, például Dél-Afrika, már aszálytól szenvednek, így a forróbb és szárazabb időszakokra való kilátás abban az évszakban, amikor kevés a víz, komolyan problémás. „Ezekben a régiókban a mezőgazdaság létfontosságú a közösségek táplálkozásában, valamint létfontosságú bevételt biztosít az élelmiszerek világszerte történő exportálása révén. Ezek az eredmények további bizonyítékok arra, hogy az éghajlatváltozás befolyásolja az életmódunkat és az életünket.”