A tudósok átfogó mitokondrium-transzfer eszközt fejlesztenek ki

Az UCLA Jonsson Rákközpont tudósai egyszerű, nagyon átfogó módszert dolgoztak ki az izolált mitokondrium és a hozzájuk kapcsolódó mitokondriális DNS átvitelére emlős sejtekbe. Ez a megközelítés lehetővé teszi a kutatók számára, hogy testre szabják a sejtek kulcsfontosságú genetikai összetevőjét, tanulmányozzák és potenciálisan kezeljék a legyengítő betegségeket, például a rákot, a cukorbetegséget és az anyagcserezavarokat.

A Cell Reports folyóiratban ma megjelent tanulmány leírja, hogy az új, UCLA által kifejlesztett eszköz, a MitoPunch mitokondriumokat visz át egyszerre 100.000 vagy több befogadó sejtbe, ami jelentős javulás a meglévő mitokondriális transzfer technológiákhoz képest. Az eszköz része az UCLA tudósainak a mitokondriális DNS mutációinak megértésére irányuló ellenőrzött, manipulatív megközelítések kidolgozásával, amelyek javítják az emberi sejtek működését vagy jobban modellezik az emberi mitokondriális betegségeket. „A kívánt mitokondriális DNS-szekvenciával rendelkező sejtek létrehozásának képessége hatékony annak tanulmányozásában, hogy a mitokondriumban és a magban lévő genomok kölcsönhatásba lépnek-e a sejtfunkciók szabályozásával, ami kritikus fontosságú lehet a páciensek betegségeinek megértése és potenciális kezelése szempontjából” – mondta Alexander Sercel, a doktorjelölt az UCLA David Geffen Orvostudományi Kar és a tanulmány társszerzője.

A mitokondriumokat, amelyeket gyakran a sejt „erőforrásaként” ismernek, egy személy anyjától örökli. A mitokondriális DNS öröklött vagy megszerzett mutációi jelentősen ronthatják az energiatermelést, és gyengítő betegségeket eredményezhetnek. A mitokondriális DNS manipulálására szolgáló technológiák elmaradnak a DNS sejtmagban történő manipulálásának előrelépéseitől, és potenciálisan segíthetik a tudósokat az e mutációk által okozott rendellenességek betegségmodelljeinek és regeneratív terápiáinak kidolgozásában.