A tudósok élő immunsejteket azonosítanak a korallban és a tengeri kökörcsinben

Egy új tanulmány, amelyet a Miami Egyetem (UM) Rosenstiel Tengerészeti és Légkörtudományi Iskola és a Ben Gurion Egyetem Negevi Tudósai vezettek, olyan speciális immunsejteket azonosított a karfiolkorallban és a csillagvirág tengeri kökörcsinben, amelyek segíthetnek a fertőzés elleni küzdelemben. Az eredmények fontosak ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan védik meg magukat a zátonyépítő korallok és más zátony állatok az idegen betolakodóktól, például a korallzátonyokban és környékükön található baktériumoktól és vírusoktól.

A kutatók azt találták, hogy az immunsejtek a teljes sejtpopuláció körülbelül három százalékát teszik ki, és legalább két olyan immunsejt -populációjuk van, amelyek egyedülálló funkciókat látnak el az emésztéstől. „Ezek az eredmények azért fontosak, mert azt mutatják, hogy a koralloknak megvannak a sejtképességeik a fertőzések leküzdésére, és egyedi sejttípusaik vannak, amelyeket korábban nem ismertek”-mondta Nikki Traylor-Knowles, az UM Rosenstiel School tengerbiológiai és ökológiai adjunktusa és a tanulmány társszerzője. Ezeknek a speciális immunsejteknek a feltárására a kutatók idegen részecskéket, például baktériumokat, gombás antigéneket és gyöngyöket tettek ki a laboratóriumban egy karfiolkorallba (Pocillopora damicornis) és csillagvirágú tengeri kökörcsinbe (Nematostella vectensis). Ezután a fluoreszcenciával aktivált sejtválogatásnak nevezett eljárást használták a különböző sejtpopulációk izolálására.

Azt találták, hogy a speciális sejtek, amelyeket fagocita sejteknek neveznek, elnyelték az idegen részecskéket, míg a sejteken belüli kicsi, folyadékkal töltött struktúrák, az úgynevezett fagoszómák, elpusztították a betolakodókat és saját sérült sejtjeiket. Az állatok immunrendszere fontos védőválaszt biztosít a szövetekben lévő idegen anyagok felismerésére és megsemmisítésére.