A tudósok felfedezték, hogy a Vénusz vulkánjai továbbra is aktívak

Egy új tanulmány 37 nemrégiben még aktív vulkáni struktúrát azonosított a Vénuszon. A tanulmány a legmegfelelőbb bizonyítékokat tartalmazza azzal kapcsolatosan, hogy a Vénusz továbbra is geológiailag aktív bolygó.

“Ez az első alkalom, amikor rá tudunk mutatni konkrét szerkezetekre és azt mondjuk: „Nézze, ez nem egy ősi vulkán, hanem manapság aktív, talán nyugvó, de nem halott”- mondta Laurent Montési, geológia professzor és a kutatási cikk társszerzője. “Ez a tanulmány jelentősen megváltoztatja a Vénusz képét egy inkább inaktív bolygóról amelynek belső tere még mindig forog, és sok aktív vulkánt táplálhat.” A tudósok egy ideje tudták, hogy a Vénusz felülete fiatalabb, mint a hideg belső terekkel rendelkező bolygóké, mint a Mars és a Merkúr. A meleg belső tér és a geológiai aktivitás bizonyítja, hogy a bolygó felületét gyűrű alakú struktúrák formájában léteznek, mint koronák, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a bolygó mélyén lévő forró anyag tömege a köpeny rétegén és kéregén keresztül emelkedik fel. Ez hasonló ahhoz, ahogyan a köpenyek hullámai kialakították a vulkáni Hawaii-szigeteket.

Az eredmények segítettek Montésinak és kollégáinak azon tulajdonságok azonosításában, amelyek csak a közelmúltban aktív koronában vannak jelen. A csoport ezután képes volt ezeket a vonásokat összeilleszteni a Vénusz felszínén megfigyelt jellemzőkkel, feltárva, hogy a bolygó egész koronájának eltérései a geológiai fejlődés különböző szakaszaira vonatkoznak. A tanulmány az első bizonyítékot szolgáltatja arra, hogy a Vénuszon a koronák még mindig fejlődnek, jelezve, hogy a bolygó belseje még mindig forog. “Az ezekben a modellekben a korábbi tanulmányokhoz viszonyított javult realizmus lehetővé teszi a korona evolúció több szakaszának azonosítását és csak a jelenleg aktív koronában jelenlévő diagnosztikai geológiai jellemzők meghatározását” – mondta Montési.