A tudósok megmutatják, hogy néz ki a magány az agyban

Ez az ünnepi szezon sok ember számára magányos lesz, mivel a COVID-19 miatti társadalmi távolságtartás folytatódik, és fontos megérteni, hogy az elszigeteltség milyen hatással van egészségünkre. Egy új tanulmány egyfajta jeleket mutat a magányos emberek agyában, amelyek alapvető módon megkülönböztetik őket.

Egy kutatócsoport megvizsgálta mintegy 40.000 középkorú és idősebb felnőtt mágneses rezonancia képalkotási (MRI) adatait, genetikai és pszichológiai önértékelését, akik önként jelentkeztek arra, hogy információikat felvegyék az Egyesült Királyság Biobankjába: az egészségügyi tudósok rendelkezésére álló nyílt hozzáférésű adatbázisába. Ezután összehasonlították azoknak a résztvevőknek az MRI-adatait, akik arról számoltak be, hogy gyakran magányosnak érzik magukat azokkal, akik nem. A kutatók több különbséget találtak a magányos emberek agyában. Ezek az agyi megnyilvánulások az úgynevezett alapértelmezett hálózatra összpontosultak: olyan agyi régiók összességére, amelyek részt vesznek a belső gondolatokban, például emlékeztetés, jövőtervezés, mások elképzelése és gondolkodás. A kutatók azt találták, hogy a magányos emberek alapértelmezett hálózatai erősebben vannak összekötve, és meglepő módon szürkeállományuk az alapértelmezett hálózat régióiban nagyobb volt.

A magány korrelál a fornix különbségeivel is: egy olyan idegrost-köteggel, amely a hippocampusból az alapértelmezett hálózatba továbbítja a jeleket. Magányos embereknél ennek a rosttraktusnak a szerkezete jobban megmaradt. Az alapértelmezett hálózatot akkor használjuk, amikor emlékezünk a múltra, elképzeljük a jövőt, vagy egy hipotetikus jelenre gondolunk. Az a tény, hogy e hálózat felépítése és működése pozitívan kapcsolódik a magányhoz, azt jelentheti, hogy a magányos emberek nagyobb valószínűséggel használják képzeletüket, a múlt emlékeit vagy a jövő reményeit társadalmi elszigeteltségük leküzdésére.