A tudósok új ígéretes célt fedeznek fel a cukorbetegség kezelésében

A kutatók felfedeztek egy új és gyógyszeres inzulingátló receptort, amelyet inceptornak hívnak. A Helmholtz Zentrum Muenchen, a müncheni műszaki egyetem és a német cukorbetegség-kutató központ legújabb tanulmánya jelentős mérföldkő a cukorbetegség kutatásában, mivel a tudományos közösség most ünnepli az inzulin 100 éves és az inzulinreceptorok 50 éves felfedezését.

Az inceptor működésének blokkolása az inzulin jelátviteli út fokozott szenzibilizációjához vezet a hasnyálmirigy béta sejtjeiben. Ez lehetővé teheti a cukorbetegség remissziója érdekében a béta-sejtek védelmét és regenerálódását. A cukorbetegség egy összetett betegség, amelyet az inzulintermelő béta-sejtek elvesztése vagy diszfunkciója jellemez Langerhans szigeteiben, a hasnyálmirigyben a szisztémás vércukorszintet szabályozó speciális „mikroorganizmus” szigeteiben. A cukorbetegség szövődményei, például krónikus magas vércukorszint, szisztémás anyagcsere-kudarc és hosszú távú többszerves károsodások, óriási orvosi és társadalmi terheket okoznak, és idő előtti halálhoz vezetnek. Jelenleg egyetlen farmakológiai kezelés sem állíthatja meg vagy fordíthatja meg a betegség progresszióját. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az intenzív inzulinkezelés javíthatja a vércukorszint-szabályozást és a cukorbetegség remisszióját, de nem szándékos súlygyarapodáshoz és még súlyosabb mellékhatásokhoz is vezet, például a vércukor esésének megnövekedett kockázatához, amely tudatlanságot okoz.

Heiko Lickert kutatása a klasszikus immunológiai és metabolikus terápiákkal kiegészített és alternatív cukorbetegség kezelésére szolgáló regeneratív megközelítések fejlesztésére összpontosít. „A hasnyálmirigy béta sejtjeinek inzulinrezisztenciája cukorbetegséget okoz. Azok a terápiák, amelyek ezeket a sejteket inzulinra érzékenyítik, megvédhetik a cukorbetegségben szenvedő betegeket a béta sejtek elvesztésével szemben” – mondja Lickert.