A túl sok sport is lehet egészségtelen, és ezek a jelek erre figyelmeztetnek!

Noha egyre többen mozognak rendszeresen, sajnos még mindig rengetegen vannak, akik nem edzenek, és semmilyen jelentősebb fizikai aktivitást sem folytatnak. Ez hosszú távon rendkívül egészségtelen és nem csak az állóképesség, de az immunrendszer is a kárát látja.

Nagyon fontos azonban, hogy amikor úgy döntünk, hogy ezen a helyzeten változtatni szeretnénk, akkor megtaláljuk az arany középutat. Kevesen vannak annak tudatában, hogy a túl sok sport is számtalan veszélyt rejt magában – noha egészen más féléket, mint a mozgásszegény életmód -, és épp úgy egészségtelen, mintha egész nap csak egy székben ülnénk. A szervezetünket könnyedén túlerőltethetjük, amire sem az izmaink, sem az ízületeink nincsenek felkészülve, hisz a hirtelen életmódváltáshoz hozzá kell szokni, ehhez pedig gyakran évek szükségeltetnek. Szerencsére a túlzásba vitt sportolásnak számtalan olyan jele van, ami könnyedén észrevehető, így nem is kell mást tennünk, mint odafigyelni a fizikai – és a mentális – jelekre.

A legnyilvánvalóbb tünet a fájdalom. Ez jelentkezhet izomban, de akár az inak, vagy épp valamelyik ízület is leadhatja így a vészjeleket. Lényeges, hogy ezeket a figyelmeztetéseket soha ne hagyjuk figyelmen kívül, hisz ha megpróbáljuk tompítani a fájdalmat, vagy folytatjuk az edzést, akkor annak jó eséllyel súlyos sérülés lesz a vége, ami akár maradandó károsodással is járhat. Ugyanakkor legalább ekkora figyelmet kell szentelni a mentális helyzetünkre is. Ha ugyanis azt vesszük észre, hogy a kezdeti lelkesedésünk teljesen tovaszállt, sőt, néha már kellemetlen kötelességnek érezzük az edzésmunkát, akkor az jó eséllyel azt jelenti, hogy átestünk a ló túloldalára, és érdemes lenne egy kicsit visszább venni a tempóból. Annak ugyanis, ha muszájból mozgunk, és nem hogy örömet nem okoz, de épp ellenkezőleg, még nyűg is, szinte biztos, hogy nem lesz jó vége, és vagy lesérülünk, vagy egyszer csak betelik a pohár, és hátat fordítunk az egésznek. Mint az életben mindenben, itt is az arany középutat kell megtalálni, mert csak az vezet eredményre.