A vadhúsokról jó tudni…

Az ősz és a tél bekövetkeztével elindul a vadász szezon, amikor sokaknál kerül őz, fácán, szarvas vagy vaddisznó hús az asztalra. A vadhúsról jó tudni, hogy az egyik legegészségesebb a húsok közül. Zsírszegény, sok benne a fehérje, valamint vitaminokat és ásványi sókat is tartalmaz.

A vadból készült ételek régebben még nagyobb népszerűségnek örvendettek, viszont manapság már egyre kevesebben engedhetik meg maguknak ezt a különleges húsféleséget. Az egyik oka, hogy nehezebb hozzájutni, mint például az átlagos sertéshúshoz, vagy a csirkéhez, ez mellett ára is igen magas. Sokak azért nem választják, mivel nem tudják jól elkészíteni, és persze ára miatt, a kísérletezéshez elég drága hústerméknek számít. Először is, ha belevágunk egy vad húsának az elkészítésébe, és szeretnénk éttermi szintű ételt kapni végeredményként, akkor nagy figyelmet kell fordítanunk a hús pácolására.

Egy vadas ételnél, már előző nap hozzá kell fogni az előkészítéshez, hisz csakis a pácolással érhetjük el a maximális íz hatást, valamint, hogy igazán puha hús legyen a végeredmény. Ezzel tompíthatjuk a vadhús erős, jellegzetes szagát, a fűszeres, ecetes, alkoholos, tejes, olajos páclében, akár több napos áztatással elképesztő ízeket hozhatunk ki belőle. A vadhúsra a pácolás mellett alkalmaznak úgynevezett spékelést, ami azt jelenti, hogy megtűzdelik szalonnával. Ezzel megoldják, hogy a zsírszegény vadhús ne száradjon ki teljesen, növelik vele a zsírtartalmat, és persze egyben még kellemesebb ízt adnak neki. A fűszerezésére a só és bors mellett, alkalmas a borókabogyó, szárított kakukkfű, de különleges ízét kiemelhetjük még rozmaringgal is. A páclét semmiképp se dobjuk el, hisz ebből, isteni mártást készíthetünk. A tepsiben sülő hús alá öntsük a leszűrt páclevet, és amikor már látjuk, hogy a hús kérge pirulásnak indult, tehetünk mellé zöldségeket, esetleg még alaplevet is. Ha a hús puhára párolódott, vegyük ki, és a megmaradt levet, átszűrés után, tejföllel, illetve tejszínnel keverjük el. Ez a legtökéletesebb mártás, amit a sült mellé tehetünk, garantáltan elnyerjük majd vele a család tetszését.