A világ egyik leghíresebb vízesése, a Niagara

A világon számtalan bámulatos hely van és mindegyik különleges és egyedi. Ilyen például a vízesés is, amely nem más, mint a folyóvíz meredeken való hirtelen lejtése egy magasabb szintről. A víznek talán az egyik legszebb megjelenési formája a vízesés, amelynek hatalmas ereje és gyönyörű megjelenése emlékeztet minket arra, hogy mire is képes a természet. Mindannyian hallhattunk már a világ egyik leghíresebb vízeséséről, a Niagara-vízesésről.

A Niagara-vízesés egy óriási vízesésegyüttes a Niagara folyón, amely Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán fekszik, elválasztva New York államot és Ontario tartományt. Körülbelül tizenkétezer évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak végén keletkezett. A vízesések kialakulásának általában az az oka, hogy a folyóvölgyet egy különösen kemény kőzetből álló réteg keresztezi és a rohanó víz a puhább rétegek mentén folyik, koptatva azokat. Bizonyos idő elteltével a folyó esésgörbéje jelentősen megváltozik, és zuhatagok alakulnak ki, melyek nagyságából következtethetünk az erózió mértékére. A Niagara, jelentése Mennydörgő Víz, és ezt a nevet az indiánoktól kapta.

A vízesés, a hírnevét egy francia szerzetes útleírása alapozta meg még 1678-ban, aki első európaiként járt ezen a területen. Az ottaniaknak természetesen nem jelentett újdonságot a vízzuhatag, azonban egy európai számára eddig nem látott jelenségnek számított. A vízesésegyüttes három részre oszlik: az amerikai oldalon az Amerikai-vízesés és a Mennyasszony Fátyol, a kanadai oldalon a Lópatkó-vízesés. A folyami hajózást a zuhatag lehetetlenné teszi, és ezért a kanadai oldalon megépítettek egy csatornák, és a hajók Toronto fölött ott kerülnek, áthidalva ezzel száz méternyi eséskülönbséget. A Skylon kilátótorony tetejéről pedig lehetőség van arra, hogy gyönyörű panorámában részesülve csodálhassuk a kilátást.