A világ legbékésebb országai

Napjainkban egyre több a terrortámadás, ezért nagyon meg kell válogatni, hogy éppen melyik országba megyünk nyaralni, mert nem minden hely biztonságos. Viszont nemcsak a terrortámadások azok, amikre figyelni kell, más tényezők is közrejátszanak abban, hogy egy adott ország biztonságos-e vagy sem. A Global Peace Index állította fel a legbékésebb országok listáját, és a listán 32 ország szerepel.

A Global Peace Index az ország külső és belső konfliktusait, a militarizáltsági fokot, valamint a társadalmon belüli biztonságot vizsgálta, és ezek alapján állította össze a listát. A kiválasztott országokban a legkevesebb az esélye annak, hogy valakire fegyverrel támadnak, itt ritkán történnek terrortámadások, vagy szinte soha, és erőszakos tüntetéseknek sincs nyoma. Ezek az országok jó kapcsolatot ápolnak a környező országokkal. A listát Izland vezeti már hosszú évek óta, és 2008 óta mindössze egyszer csúszott vissza a második helyre. Új-Zéland szintén a legbiztonságosabb országok közé tartozik, a listán a második helyen áll. Új-Zélandon a bevándorlók kérdését is profizmussal kezelik.

Portugália a legbiztonságosabb országok közé tartozik, és eddig csak az ötödik helyen állt, viszont idén a harmadik helyre ugrott, ami garantáltan növeli majd a turisták számát a közeljövőben. Csehország biztonság szempontjából a hatodik pozíciót foglalja el, Szlovénia pedig a hetedik helyen áll. Talán sokaknak meglepő lehet, de Kanada is a legbiztonságosabb országok közé tartozik, méghozzá a nyolcadik helyen szerepel a listán. Magyarország ezen a listán a 15. helyen állt, viszont ezelőtt mindig a huszadik helyet foglalta el. Norvégia, Finnország és Svédország eddig mind top tízes helyet elfoglaló országok voltak, viszont most mindhárom kicsúszott az első tízből.