A virtuális agyvérzéses rehabilitációs programok előnyeit vizsgálták

Míg a virtuális orvosi és rehabilitációs megbeszélések újszerűnek tűntek a COVID-19 megjelenésekor, most úgy tűnik, hogy az új norma részei, és előkészíthetik az utat a jövő felé.

Egy nemrégiben készült tanulmány, amelyet Brodie Sakakibara és a Krónikus Betegségmegelőzési és Járványkezelési Központ (CCDPM) írt, megállapította, hogy a virtuális megbeszélések telerehabilitáció formájában az agyvérzésből felépülő emberek számára is működnek. Agyvérzés után egy kliens számára terápiás programot biztosítanak, amely elősegíti a készségek vagy a mozgás elvesztésének visszaszerzését – ez kiterjedhet a beszédre és a memóriára, az erőre, az egyensúlyra és az állóképességre. Noha eredetileg nem a betegség kitörése miatt vezették be, Sakakibara, az UBCO adjunktusa szerint a kutatások szerint a távterápia hatékony lehet az agyvérzés helyreállítása során.

“A telerehabilitációt hatékonyabb eszközként népszerűsítették az agyvérzéses betegek rehabilitációs szolgáltatásainak nyújtása mellett, miközben ellátási lehetőségeket is biztosítottak azok számára, akik nem tudnak részt venni a hagyományos terápián” – mondja Sakakibara. “Ezeket a szolgáltatásokat távoli helyeken lehet nyújtani információs és kommunikációs technológiákon keresztül, és a betegek otthonukban hozzájuk férhetnek.” A telerehabilitáció hatékonyságának megismerése érdekében hat különböző klinikai vizsgálatot indítottak el – az agyvérzés telerehabilitációs programjait vizsgálva – Kanadában, a Heart and Stroke Foundation kezdeményezés részeként. “A hat kísérlet mindegyikének kutatói összefogtak, hogy összefoglaló cikket írjanak a telerehabilitációs vizsgálat során szerzett tapasztalataikról, és beszámoljanak a telerehab szolgáltatások megvalósításának elősegítőiről és akadályairól egy kutatási kontextusban” – mondja Sakakibara.