A ZARA márka és ami mögötte van

A ZARA néven ismert Zara SA spanyol ruházati kiskereskedés, székhelye Arteixo (A Coruña) Galíciában, Spanyolországban van. A vállalat a fast fashionre szakosodott, és a termékek közé tartoznak a ruházati cikkek, kiegészítők, cipők, fürdőruhák, szépségápolási cikkek és parfümök. Ez az Inditex csoport legnagyobb vállalata, a világ legnagyobb ruházati kiskereskedője. A Zara 2017-től évente 20 ruhakollekciót kezel.

Amancio Ortega 1975-ben nyitotta meg az első Zara üzletet A Coruña központjában, Galíciában, Spanyolországban. Ortega eleinte a Zorba klasszikus filmről, a görög Zorba filmről nevezte el az üzletet, de miután megtanulta, hogy két háztömbnyire az üzlettől volt egy azonos nevű bár, átnevezte a boltot “Zara” névre. Az első áruház kedvező árú, népszerű, felső kategóriás ruhadíszekkel ellátott ruhadarabokat árult. Ortega további üzleteket nyitott Spanyolország egész területén. Az 1980-as évek során Ortega megváltoztatta a tervezési, gyártási és forgalmazási folyamatot, hogy lerövidítse az átfutási időket, és gyorsabban reagáljon az új trendekre, amelyeket „azonnali divatnak” nevezett. A fejlesztések magukban foglalták az információs technológiák használatát és a tervezők csoportjainak felhasználását az egyének helyett.

A Zara üzletekben férfi és női ruházat, valamint gyermekruházat található (Zara Kids). A Zara Home tervei európai üzletekben is megtalálhatók. A Zara termékeit a fogyasztói trendek alapján szállítják. Rendkívül érzékeny ellátási lánca hetente kétszer szállít új termékeket az üzletekbe. A termékek megtervezése után tíz-tizenöt nap alatt érik el az üzleteket. Az összes ruházatot a spanyolországi forgalmazó központon keresztül dolgozzák fel. Az új elemeket megvizsgálják, válogatják, felcímkézik és teherautókba töltik. A legtöbb esetben a ruházat 48 órán belül le lesz szállítva.