A Zellermag használata a mindennapokban

Sok fűszer az ízek összetett keverékének felel meg, különösen kombináltan alkalmazva. A zellermag viszont pontosan olyan ízű, mint a zeller. Ami azt jelenti, hogy az ízlelőbimbói nem zavarodnak össze, hanem jól tudják, mi van ott. És sokszor mindenki erre vágyik. Végül is a zeller füves, kissé édes, kissé keserű, és kellemes klorofill ízt ad hozzá bármihez, amihez hozzáér.

A zellert évszázadok óta használják aromás keverékekben, például a francia mirepoix-ban, a hagymát, a sárgarépát és a zellert 2: 1: 1 arányban, amely azonnal csirkeleves illatú, amikor forró olívaolaj éri. Ezenkívül kikerekíti a Cajun aromás szentháromságot hagymával és paprikával, ahol a kissé keserű zeller és a paprika átalakítja az ételt. Míg a zeller és a zeller mag önmagában kissé kemény lehet, a száj kissé szappanos marad utána. Ezek több klasszikus ízkombinációban vannak, amelyeket érdemes elismerni és felfedezni, és bárhol használnánk zellert, használhatunk zellermagot is. Míg nagyon hasonló ízűek, a zellermagnak vannak bizonyos előnyei a zellerszárakkal szemben. Hányszor vásárolt már egy csomó zellert, amikor valójában csak néhány szárra volt szükség, a többi pedig megromlott a hűtőszekrényben?

A zellermagegészben évekig tart, és egyszerre csak egy apró csipet használható belőle. Nem tökéletes helyettesítője a zellerszárnak, de minden bizonnyal jobb, mintha egyáltalán nem használna zeller. A zellermag ízeket is ad a kísérő rostdarabok nélkül, amelyeket sokan kellemetlennek tartanak. A zellerszár főzéskor megőrzi szálkás minőségét, ami ronthatja az olyan finom ételeket, mint a levesek. A zellermag viszont e problémák nélkül használható.  Ha kevés a zeller, vagy csak eleve nem akarja megvenni, adjon hozzá egy-két csipet zellermagot, és indulhat a főzés. Megjegyzés a felhasználásról: minden esetben feltétlenül őrölje meg. A mag olyan kicsi, hogy egészben hagyva homokos szemcsének érződik.